4 نتیجه برای ولی
محمدحسین رامشت، عباسعلی ولی، محسن پورخسروانی،
دوره 2، شماره 7 - ( سال دوم، شمارهي هفتم، بهار 1391 1391 )
چکیده
وقتی باد روی بسترهای ماسهای میوزد ماسهها در جهت وزش باد جابهجا میشوند و ریپلهای ماسهای را به وجود میآورند. در این پژوهش ضمن بررسی و مطالعه ریپلها در منطقهی نگار بردسیر، اختلافات موجود بین خصوصیات مورفومتری ریپلها در سه موقعیت مکانی متفاوت، یعنی در پناه پوشش گیاهی، در پناه تپههای طبیعی و در سطوح هموار به صورت کمّی اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت. فاکتورهای مورفومتری مورد مقایسه ریپلها شامل طول موج و ارتفاع موج میباشد. نتایج آنالیز واریانس، اختلاف معنیداری بین پارامترهای طول موج و ارتفاع موج ریپلها در موقعیتهای مختلف نشان میدهد. در سطح احتمال خطای کمتر از 1 درصد (01/0›α) نتایج آزمون مقایسه میانگینها برای هر یک از عوامل ذکر شده، ریپلها را در سه گروه متمایز تفکیک میکند. گروه اول شامل ریپلهای در پناه پوشش گیاهی، گروه دوم شامل ریپلهای باد پناه تپههای طبیعی و گروه سوم شامل ریپلهای سطوح هموار میباشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت الگوی ریپلهای ماسهای بهوسیلهی شرایط محیطی که آنها را شکل داده است به شدت کنترل میشود.
واژگان کلیدی
ارتفاع موج، بردسیر، ریپل مارک، ژئومتری، طول موج، مورفومتری
محمدسعید نجفی، علی اکبر رسولی، غدیر عشورنژاد، کامل آذرم،
دوره 4، شماره 15 - ( سال چهارم،شماره پانزدهم بهار 1393 1393 )
چکیده
امروزه دانههای روغنی پس از غلات دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل داده و کلزا سومین منبع تأمین روغن نباتی در جهان بشمار میرود. به دلیل دخالت عوامل و فراسنج های متعدد، تعیین مقدار دقیق تناسب هر عرصه از سرزمین برای کشت این محصول دارای پیچیدگی زیادی است. در این مقاله، سیستم اطلاعات جغرافیایی مبتنی بر منطق فازی، که قابلیت های متعدد آن ها در حل مسائل پیچیده مکانی به اثبات رسیده است، به منظور تصمیمگیری در زمینه این مساله بکار گرفته شده است. از این رو با جمع آوری کلیه نیازهای رویشی این محصول شامل فراسنج های اقلیمی مربوط به آمار ایستگاههای همدید و باران سنجی در سطح استان آذربایجان غربی از بدو تأسیس تا سال 1388 و داده های زمینی شامل مدل رقومی ارتفاع، کاربری اراضی و عمق خاک و روقومی سازی آن، به تعیین مناطق مستعد کشت کلزا در استان آذربایجان غربی در قالب یک سیستم استنتاج فازی پرداخته شد. نتایج پیاده سازی مدل در استان آذربایجان غربی نشان میدهد که حدود 41/2% در صد از مساحت کل این استان، دارای توان بسیار مناسب، 66/35 درصد دارای توان مناسب، 7/48 درصد دارای توان تاحدودی مناسب و حدود 2/13 درصد از سطح استان دارای کلاس نامناسب برای کشت کلزا میباشد. همچنین شهرستانهای سردشت به عنوان مناسبترین شهرستان و چالدران، نامناسب ترین شهرستانها برای کشت کلزا محسوب میشوند. در نهایت نتایج تجزیه و تحلیل فراسنجها در روش استفاده شده، نشان دهنده کارایی روش سیستم استنتاج فازی جهت مطالعات ارزیابی تناسب اراضی برای کشت محصولات زراعی مطلوب میباشد.
دکتر عباسعلی ولی، حسن برآبادی، ابوالقاسم امیراحمدی،
دوره 7، شماره 25 - ( دوره هفتم، شماره بيستم و پنجم، پاييز 1395 )
چکیده
یکی از راههای بسیار مهم جهت مبارزه با بیابانزایی، افزایش پوشش گیاهی میباشد. یکی از طرحهایی که میتواند مدیریت یکپارچه منابع آب در اکوسیستمها را تامین نماید و موجبات کاهش اثرات بیابانزایی و افزایش پوشش گیاهی را فراهم آورد، استفاده از آب های نامتعارف به عنوان منبع آب است که از جمله این آب ها، استفاده از پساب تصفیهخانههای فاضلاب شهری می باشد. در این راستا انتخاب صحیح گونههای گیاهی سازگار و مقاوم با شرایط اکوسیستم بیابانی و سازگار با کیفیت پساب بسیار مهم است. هدف از انجام این تحقیق، انتخاب بهترین الگوی کشت مناسب با کیفیت پساب فاضلاب شهری سبزوار جهت طرح احیای مراتع بیابانی حاشیه روستاهای دروک - برآباد شهرستان سبزوار و ارزیابی گونههای گیاهی کشت شده در آن مناطق میباشد. جهت انجام این کار، در ابتدا پساب تصفیه خانه شهر سبزوار نمونهبرداری و مورد آزمایش قرار گرفت. سپس الگوی کشت متناسب با کیفیت پساب با مقایسه خصوصیات کیفی پساب با استانداردهای کیفی کشور اردن تعیین گردید. و در نهایت ارزیابی گونههای شورپسند بیابانی کشت شده در منطقه با مقایسه میزان استقرار گونهها در دو زمان متفاوت و مقایسه درصد تاج پوشش گیاهی گونههای کشت شده در حال حاضر انجام گرفت. نتایج نشان داد که در سبزیجات پخته شده، محصولات علوفه ای و درختان جنگلی و محصولات صنعتی فقط پارامترهای کلیفرم کل و اکسیژن محلول و در چمنزار و پارک(فضای سبز شهری) علاوه بر این دو، پارامترهای مجموع کل مواد جامد معلق، اکسیژن مورد تقاضای شیمیایی و بیوشیمیایی نیز محدود کننده میباشد.همچنین نتایج ارزیابی گونههای کشت شده نشان داد بعد از گذشت چند سال از اجرای طرح آبیاری با پساب، به ترتیب گونههای تاغ، آتریپلکس و قرهداغ بیشترین درصد زنده مانی را داشته است. در مجموع میتوان گفت گونه تاغ در بین گونهها، گونه برتر از نظر زنده مانی میباشد.
عباسعلی ولی، حسن برآبادی، ابوالقاسم امیراحمدی،
دوره 8، شماره 32 - ( دوره هشتم، شماره سي و دوم، تابستان 1397 )
چکیده
یکی از طرحهایی که میتواند مدیریت یکپارچهی منابع آب در اکوسیستمها را تأمین نماید و موجبات کاهش اثرات بیابانزایی را فراهم آورد، استفاده از آبهای نامتعارف (پساب فاضلاب شهری) است. در این راستا، بررسی اثرات پساب شهری روی خصوصیات خاک بسیار مهم است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تأثیر پساب تصفیهخانهی شهری سبزوار روی خصوصیات خاک منطقهی بوتهکاری شده با آن است. جهت انجام این کار، کل منطقه بهصورت سیستماتیک به دوازده بخش تقسیم و درون هر بخش، نمونهبرداری بهصورت تصادفی انجام گرفت. همچنین بهصورت همزمان از مناطق شاهد همجوار با هر بخش جهت مقایسات نیز نمونهبرداری خاک انجام گرفت. نتایج خصوصیات شیمیایی خاک نشان داد که میزان کلسیم، منزیم، اسیدیته و درصد مواد خنثیشونده بدون تغییرات معنیدار و میزان شوری، سدیم، کلر و نسبت جذب سدیم، کاهش معنیداری را نسبت به منطقهی شاهد نشان داد. همچنین نتایج مربوط به حاصلخیزی خاک، نشاندهندهی افزایش معنیدار کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابلجذب در منطقهی احیاشده نسبت به منطقهی شاهد است. درمجموع، طرح بوتهکاری با پساب در منطقهی موردمطالعه ازنظر تغییرات خصوصیات خاک اثرات مثبتی را نشان داده است و درنهایت گونهی تاغ نسبت به آتریپلکس و قرهداغ از نظر بهبود شرایط خاک، مناسبتر ارزیابی گردید.