7 نتیجه برای قدرتی
حسین قدرتی، علی یار احمدی، مریم مختاری، حسین افراسیابی،
دوره 1، شماره 4 - ( سال اول، شمارهي چهارم، تابستان 1390 1390 )
چکیده
مقالهی حاضر به بررسی رابطهی سرمایهی اجتماعی زنان متأهل و باروری آنها و توزیع میزان باروری در مناطق مختلف شهری میپردازد. بدین منظور نمونهای 384 نفری از زنان 20 تا 50 سالهی ساکن در شهر سبزوار به صورت تصادفی مورد مصاحبه قرار گرفتند. متغیر وابستهی تحقیق با شاخص تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده سنجیده شده است. از مفهوم سرمایهی اجتماعی به ابعاد ارتباطی و عینی آن اکتفا شده و متغیرهای عضویت در گروههای رسمی و عضویت غیررسمی به عنوان شاخصهای مفهوم سرمایهی اجتماعی مورد سنجش قرار گرفت. در کنار بررسی تأثیر متغیرهای مستقل یاد شده، تأثیر متغیرهای تحصیلات، درآمد، وضعیت اشتغال، محل تولد و میزان استفاده از رسانهها نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان میدهد که دو متغیر تحصیلات زن و عضویت در گروههای رسمی، به ترتیب مهمترین عوامل تأثیرگذار در تعداد فرزندان به دنیا آمده هر زن میباشند که در مجموع 20 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین میکنند. متغیر تحصیلات دارای تأثیری منفی بر باروری است در حالی که اثر متغیر دیگر بر روی باروری مثبت است. همچنین رابطهی معنیداری میان منطقهی محل سکونت و میزان باروری مشاهده شد. به این معنی که هرچه مناطق به لحاظ اجتماعی اقتصادی وضعیت بهتری دارند، دارای میانگین باروری کمتری هستند.
حسین قدرتی، داریوش بوستانی، اکرم قدرتی، سید احمد کلالی،
دوره 3، شماره 11 - ( سال سوم ، شماره یازدهم ، بهار 1392 1392 )
چکیده
مقاله حاضر به بررسی تأثیر برابری جنسیّتی (در خانواده میان زن و شوهر)، بر باروری زنان 20 تا 40 سال ساکن در شهر سبزوار میپردازد. بدین منظور نمونهای 400 نفری از زنان مورد مصاحبه قرار گرفتند. متغیّر وابستهی تحقیق با شاخص تعداد فرزندانی که زن قصد دارد به دنیا بیاورد، سنجیده شد. علاوه بر متغیّر مستقل برابری جنسیّتی، رابطه متغیّرهای تحصیلات، درآمد، وضعیّت اشتغال زن و شوهر، تعداد حاملگیهای ناخواسته، تعداد سقط، تعداد مرگ و میر فرزندان و محلّ تولد زن نیز با متغیّر وابسته مورد بررسی قرار گرفت؛ تا تأثیر متغیّر برابری جنسیّتی در تحلیل چندمتغیّره بهتر مشخص شود. نتایج تحلیل تک متغیّره نشان می دهد که برابری جنسیّتی رابطه ی مستقیم و معنی داری با متغیّر وابسته دارد. تحلیل چندمتغیّره نیز نشان میدهد که با کنترل متغیّرهای اجتماعی اقتصادی، متغیّر برابری جنسیّتی وارد معادله میشود. این یافته ها مؤیّد نظریه برابری جنسیّتی مکدونالد است. او معتقد است زنان که در جامعه امروزی تحت تأثیر عقاید جدید برابریخواهانه در نهادهای فردمحور هستند، در صورتی که در نهاد خانوده، برابری جنسیّتی را تجربه نکنند، برای رسیدن به اهداف خود، از باروریشان میکاهند.
شفیعه قدرتی، تکتم روشندل،
دوره 6، شماره 24 - ( دوره ششم، شماره بيستم و چهارم، تابستان 1395 )
چکیده
بیتردید پیشنیاز هر گونه توسعه در جوامع مختلف و در ابعاد گوناگون، احساس امنیت افراد است و در این راستا امنیت و احساس امنیتِ اقشار آسیبپذیری چون زنان، اهمیت بیشتری مییابد. بر این اساس، هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل تأثیرگذار بر احساس امنیتِ زنانِ 18 تا 65 سالِ مناطق مختلفِ بالا و پایین شهر سبزوار، در فضاهای عمومی و سطح محله میباشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و مبتنی بر روش پیمایشی است. یافتههای تحقیق حاکی از آن است که از میان عواملی چون ویژگیهای فردی، پایگاه اجتماعی-اقتصادی، تعلق مکانی و البته با تاکید بر مناطق بالا و پایین شهر؛ متغیرهای سن، محل تولد، وضعیت تأهل و سطح تحصیلات تأثیر معنیداری بر احساس امنیت زنان در فضاهای عمومی دارند. بدین معنی که زنانِ جوان تر، متولدین در شهرها، زنان متأهل و با تحصیلات بالاتر، در فضاهای عمومی، احساس امنیت بیشتری دارند. عوامل تأثیرگذار بر احساس امنیت زنان در سطح محله، سطح تحصیلات، احساس تعلق مکانی و منطقه ی سکونت زنان هستند. به عبارت دیگر زنان با تحصیلات کمتر، زنانی که احساس تعلق مکانی بیشتری دارند، و زنانی که در محلات قدیمی تر زندگی می کنند، احساس امنیت بیشتری در محله دارند. در نهایت میتوان گفت مناطق شهری، یکی از عوامل مؤثر بر احساس امنیت زنان در سطح محله است و قدمت مناطق شهری مهم ترین ویژگی تأثیرگذار آنها است.
فاطمه ساعدنیا، سید هادی حسینی، حسین قدرتی،
دوره 7، شماره 25 - ( دوره هفتم، شماره بيستم و پنجم، پاييز 1395 )
چکیده
موضوع کیفیت زندگی بهخصوص در زمینهی شهری در سالهای اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده و بهطور فزایندهای به موضوع تحقیقات مختلف تبدیل شده است. بر این اساس، هدف اصلی این تحقیق بررسی تفاوتهای فضایی کیفیت زندگی در شهر همدان است. با توجه به اهمیت جایگاه عدالت در ابعاد مختلف بر رضایتمندی شهروندان از کیفیت زندگی، مطالعهی چگونگی ارتباط میان عدالت فضایی و رضایتمندی شهروندان از کیفیت زندگی خود، از موضوعات دیگری است که موردمطالعه قرار خواهد گرفت. محدودهی موردمطالعه تمام نواحی شهر همدان که دربرگیرندهی 4 منطقه، 12 ناحیه و 75 محله است. با توجه به گستردگی محدودهی موردمطالعه، از میان محلات شهر همدان، 17 محله بهعنوان محلات منتخب برای مطالعه انتخاب گردیدند. روششناسی تحقیق، توصیفی زمینهیابی (پیمایشی) و همبستگی است و ازآنرو که تحقیق در یک محدودهی جغرافیایی خاص صورت میگیرد، میتوان آن را در زمرهی پژوهشهای موردی دانست. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامهی محققساخته بر اساس پرسشنامهی استاندارد کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی است. بر اساس یافتههای پژوهش، امتیاز کلی کیفیت زندگی در محلههای موردمطالعه در شهر همدان برابر با 13/3 و بیشتر از حد متوسط است. همچنین یافتههای تحقیق گویای آن است که رابطهی معنیدار و مستقیمی میان بهرهمندی از عدالت فضایی (بهرهمندی از خدمات و امکانات شهری) و رضایتمندی از کیفیت زندگی در محلات موردمطالعه وجود داشته است.
علیرضا حمیدیان، اسماعیل نصرآبادی، حسین قدرتی،
دوره 7، شماره 27 - ( دوره هفتم، شمارهی بيستم و هفتم، بهار 1396 )
چکیده
این پژوهش، آثار و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی سد کوچک خاکی روستای کمیز در بخش داورزن شهرستان سبزوار را بررسی میکند. احداث این نوع از سدها ضمن جلوگیری از فرسایش خاک، کاهش انتقال رسوبات به پشت سدهای بزرگ، کاهش خسارات وقوع سیلاب از اهمیت زیادی در تثبیت جمعیت، افزایش درآمد روستاها و تحقق عدالت اجتماعی برخوردار بوده و در ضمن با وضعیت جغرافیایی و اقلیمی ایران نیز سنخیت دارد. بنابراین در این پژوهش، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی سد خاکی کمیز با تاًکید بر رضایتمندی روستائیان بهرهبردار به عنوان یکی از نمونههای این نوع از سدها مورد مطالعه قرار گرفت. روش بررسی پیمایشی است. با استفاده از نمونهگیری تصادفی ساده، پاسخ به 34 سؤال 146 پرسشنامه کامل و بدون خدشه استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتههای حاصل نشان میدهد که رضایتمندی پاسخگویان از احداث سد در سطح متوسط به بالا است. همچنین رابطهی معنیدار و مثبتی بین میزان درآمد، تحصیلات و وسایل نقلیهی پاسخگو با میزان رضایتمندی از احداث سد وجود دارد؛ اما رابطهی معنیداری بین میزان بازده محصول در هکتار و میزان آب مورد استفادهی فرد از سد با رضایتمندی او وجود ندارد. بهطورکلی این مطالعه نشان می-دهد که ایجاد این سد کوچک که ربع قرن قدمت دارد، مجموعاً اسباب افزایش درآمد و رونق کشاورزی و گسترش سطح زیرکشت آبی اراضی روستا را فراهم آورده است؛ اما نتوانسته در روند مهاجرت روستاییان از روستا تغییر محسوسی ایجاد نماید.
شفیعه قدرتی، مهرداد زیدی،
دوره 8، شماره 29 - ( دوره هشتم، شمارهی بيست و نهم، پاييز 1396 )
چکیده
هدف از این پژوهش، درک معنای ذهنی روستاییان منطقهی رودبار(در استانهای لرستان و ایلام) از پیامدهای احداث سد و نیروگاه سیمره در استان ایلام است که با استفاده از روش کیفی و نظریهی زمینهای انجام شد. احداث سد در منطقهی مورد مطالعه، ابعاد و پیامدهای مختلفی داشته و از زمان آبگیری تابهحال تأثیرات زیادی بر زندگیِ روستاییان بهجای گذاشته است. در مقابل، روستاییان نیز واکنشهای مختلفی داشتهاند؛ بهطوریکه برخی مهاجرت کردند و گروه دیگر مقاومت و ماندن در روستا را انتخاب نمودند. در این پژوهش پس از مصاحبه با بیست نفر از روستاییان، فرآیند کدگذاری و استخراج مقولات انجام شد. مقولات فرسایش اعتماد نهادی و تغییر سبک زندگی، مقولاتی هستند که در مطالعات پیشین نیز بدانها اشاره نشده است. علاوه بر آنها مهمترین مقولات شامل مشکلات زیستمحیطی، رکود و پسرفت اقتصادی و معیشتی، کاهش خدمات عمومی، نبود برنامهریزی مناسب، آیندهی مبهم، معضلات مهاجرتی، کاهش انسجام اجتماعی، از بین رفتن پشتوانههای فرهنگی، ناامنی اجتماعی و نارضایتی از وضع موجود و تغییر سبک زندگی است. مصاحبهشوندگان، تمام پیامدهای ساخت سد در این منطقه را منفی ارزیابی کردند و احساس سردرگمی، ناامیدی، نگرانی از وضع موجود و آینده مفاهیمی است که گویای وضعیت روستاییان این منطقه است.
امنه نیازی، حسین قدرتی، شفیعه قدرتی،
دوره 10، شماره 37 - ( دوره دهم، شماره سي و هفتم، پاییز 1398 )
چکیده
ایجاد فضای شهری بهگونهای که تمامی اقشار جامعه بتوانند از امکانات آن بهرهمند شوند، زمینهی مشارکت و فعالیت اجتماعی را برای افراد جامعه فراهم و از انزوای اجتماعی آنها جلوگیری میکند. این پژوهش به دنبال بررسی وضعیت دسترسی توانیابان به فضای شهری و تأثیر آن بر فعالیت داوطلبانهی آنها در شهر مشهد است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی-کمی و ابزار جمعآوری داده، مصاحبههای عمیق فردی و پرسشنامه محققساخته بر اساس نظریات، تحقیقات پیشین و مقولات مستخرج از بخش کیفی است. دامنهی سنی افراد نمونه 15 تا 40 سال است و انتخاب نمونه در بخش کیفی به روش گلوله برفی و مصاحبه با 15 نفر از توانیابان و در بخش کمی، یک تمامشماری از اعضای واجد شرایط سنی مجتمع آموزشی نیکوکاری توانیابان شهر مشهد در سال 1397-98 صورت گرفته است. تعداد پاسخگویان در این مرحله 137 نفر است. مفاهیم و مقولات استخراجشده از بخش کیفی، مبین فشاری است که توانیابان برای حضور در شهر مشهد و انجام امور شخصی و اداریشان متحمل میشوند. توانیابان برای حضور در بخشهای مختلف شهر مانند بانکها، ادارات، پارکها، پیادهروها، وسایل حملونقل، مکانهای آموزشی و... دچار مشکل دسترسی هستند؛ بنابراین از بخش کیفیِ تحقیق، با هدف بررسی دسترسی توانیابان به یک محیط بدون مانع در فضای شهری، متغیرهای میزان دسترسی در محیطهای کاری، سیستم حملونقل عمومی، فضای اداری، سازمانی و عمومی، معابر عمومی، مراکز آموزشی و محل سکونت را برای بررسی آماری در بخش کمی استخراج کردیم. نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان میدهد که سطح دسترسی توانیابان به فضای شهری بر میزان دسترسی آنها به فعالیتهای داوطلبانه تأثیرگذار است. نتایج نشاندهندهی این است که هرچه میزان دسترسی آنها به فضای شهری مشهد و سیستم حملونقل عمومی افزایش یابد، دسترسی آنها به فعالیت داوطلبانه نیز افزایش مییابد، اما توزیع فراوانی پاسخها نشان میدهد 70 درصد پاسخگویان، وضعیت دسترسی به فضای شهری را متوسط رو به پایین ارزیابی کردهاند.