7 نتیجه برای Erg
مجتبی یمانی،
دوره 1، شماره 2 - ( 10-1389 )
چکیده
یکی از مظاهر فرایندهای فرسایش در مناطق خشک، فرسایش بادی است. همواری نسبی، فقر پوشش گیاهی، وزش بادهای غالب و وجود سازندهای سست آبرفتی مهمترین عواملایجاد فرسایش بادی است. این شرایط در مناطق پست مرکزی و جلگههای ساحلی جنوبایران وجود داشته و تودههای ماسهای حجیمی که در این مناطق بهطور پراکنده تشکیل شده است، نتیجه حاکمیت همین شرایط است. آنچه مسلم است، ماسههای بادی همواره به عنوان یک مخاطره محیطی قلمداد شدهاند. زیرا نقل و انتقال و تراکم آنها موجب تشکیل تودههای ماسهای شده و این پدیده تهدیدی برای فعالیتهای انسانی استقرار یافته در پیرامون آنها به شمار میرود. تسلّط شرایط خشک در طول دوره گرم سال در سطح جلگه خوزستان و وزش بادهای شدید با ماهیت گرم و خشک موجب حرکت ماسههای بادی در این منطقه میشود، لیکن تراکم و مورفولوژی خاص این اشکال به صورت تودههای ارگ در نقاط خاصی دیده میشود و در سطح تمامی جلگه ساحلی فراگیر نیست. مسئلهی اصلی تحقیق ارتباط دینامیک رودهای اصلی و مکان گزینی این تودههای ریگ در ارتباط با منشایابی ماسهها و علل مکان گزینی خاص و استقرار این تودههای ماسهای در سطح جلگه خوزستان است. روش تحقیق بر مبنای تجزیه و تحلیل ویژگیهای باد منطقه با استفاده از نرم افزار WR plot view و بررسی ارتباط راستای وزش بادهای غالب و مکان گزینی تودههای ماسهای منطقه است. نقشههای توپوگرافی و زمینشناسی، آمارهای باد روزانه و نمونههای ماسهی برداشت شده در کارهای میدانی، ابزار و دادههای اصلی پژوهش را تشکیل دادهاند. نمونههای ماسه در نرمافزار Gradisat تجزیه و تحلیل شده و با گلبادهای منطقه برازش داده شدهاند. نتایج تحقیق نشان میدهد که امتداد چین خوردگیهای زاگرس جنوبی موجب کانالیزه شدن و هدایت بادهای غالب شمال غربی شده و مخروط افکنههای حاشیهای و پادگانهها و بسترهای سیلابی رودخانههای مهم، منشا اصلی ماسههای سطح جلگه به شمار میروند. همچنین شبکهی زهکشی و رودهای اصلی سطح جلگه در مورفولوژی، پراکندگی و تغییرات مکانی تودههای ریگ تاثیرگذار بودهاند.
مجتبـی یمـانی، ابـوالقاسـم گورابـی،
دوره 1، شماره 4 - ( 4-1390 )
چکیده
اقلیم خشک، فقر پوشش گیاهی و همواری نسبی سطح زمین و همسایگی با دشت لوت از مهمترین عواملی هستند که باعث غلبه فرایندهای فرسایش بادی در منطقه کرمان شدهاند. بدیهی است میزان فرسایش بادی و حجم نقل و انتقال مواد به ویژگیهای سرعت، جهت و فراوانی باد و از طرفی به ویژگیهای سطح زمین و مواد رسوبی وابسته است. هدف این تحقیق بررسی مورفولوژی، نحوه تأثیر گذاری دینامیک باد و سپس علل استقرار ماسههای بادی در جنوب شهر کرمان است. آمار باد ایستگاههای سینوپتیک پیرامون منطقه کرمان و نیز ویژگیهای ماسههای بادی، دادههای این پژوهش و نقشهها، عکسهای هوایی، تصاویر ماهوارهای، ادوات آزمایشگاهی و مدلهای ریاضی و نیز نرمافزارهای رایانهای ابزاراند. برای دستیابی به هدف، آمار باد ایستگاههای پیرامون کرمان اخذ و از طریق ترسیم گلبادها، تجزیه و تحلیل شده است. سپس ماسههای نمونهبرداری شده با سرعتهای آستانه باد برازش داده شده و با شاخص به دست آمده در عملیات آزمایشگاهی تلفیق و مقایسه شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری جهات فصلی باد، نشان میدهد که در محدوده کرمان بادهای غالب عمدتاً از دو نیمه شمالی و غربی میوزند. تغییر راستای وزش فصلی این بادها میتواند نتیجه تأثیر شرایط کمفشار حاکم در چالهی لوت بوده و راستای وزش بادهای منطقه تحت بررسی را که در حاشیه لوت قرار گرفته است کنترل کند. بررسی راستای وزش عمومی باد و گل بادهای ایستگاه کرمان و تطبیق آنها با توپوگرافی منطقه و پیرامون نشانگر آن است که جهت وزش بادهای اصلی منطقه تحت تأثیر گسترش فصلی سیکلون حرارتی مسلط بر چالهی لوت در تابستانها است. گسترش این سامانهی کمفشار در تابستان موجب میشودکه بادها جهت غالب شمالی پیدا نمایند. سپس در طول زمستان به دلیل محدود شدن ابعاد این سیستم ناپایدار، بادها در منطقه کرمان که در مجاورت چالهی لوت قرار دارد راستای غربی پیدا میکنند. در این میان کانالیزه شدن باد در امتداد درههای کوهستانی و تأثیر توپوگرافی در تغییر جهات محلی بادهای سطح زمین بیتأثیر نیست.
مهدی هاتفی اردکانی، محمد حسین رضائی مقدم،
دوره 6، شماره 21 - ( 12-1394 )
چکیده
نیاز بشر به انرژی، پیوسته در حال افزایش و منابع انرژی فسیلی پایانپذیر در حال کاهش است. استفادهی بیرویه از منابع سوخت فسیلی با آلوده ساختن محیط زیست؛ حیات را در کرهی زمین تهدید میکند و از طرف دیگر با توجه به صعبالعبور بودن، و شرایط توپوگرافی نامساعد و عدم دسترسی برخی جادههای مناطق کوهستانی به شبکهی برق سراسری و یا هزینههای زیاد اجرای این سیستمها، انرژی خورشیدی بهعنوان یکی از انرژیهای تجدیدپذیر و رایگان از مهم ترین گزینههای جایگزین برای سوختهای فسیلی بهشمارمیآید. در این پژوهش کاربرد تصاویر ماهوارهای و GIS در امکانسنجی استفاده از انرژی خورشیدی برای تأمین سامانههای روشنایی بزرگراه زنجان – تبریز؛ با استفاده از الگوریتم SEBAL مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله از دادههای طیفی سنجنده OLI و دادههای حرارتی سنجنده TIRS ماهواره لندست 8 در سال 2013 در مقیاس زمانی شش ماهه ( می تا اکتبر )، دادههای DEM منطقهی مورد مطالعه، نرمافزارهای Arc GIS ، ENVI و ERDAS IMAGINE استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان میدهد که منطقهی مورد مطالعه، به دلیل تنوع توپوگرافی از تابش خالص سطحی متنوع برخوردار است و امکان بهکارگیری سیستمهای فتوولتائیک خورشیدی جهت تأمین روشنایی بزرگراه زنجان – تبریز را تأیید میکند، و در بحث تعیین مهمترین عامل مؤثر بر تابش خالص دریافتی، الگوریتم SEBAL بیش ترین همبستگی را با جهت شیب و کم ترین همبستگی را با ارتفاع دارد.
علیرضا کربلائی درئی، زهرا حجازی زاده،
دوره 7، شماره 27 - ( 1-1396 )
چکیده
طراحی اقلیمی روشی مناسب جهت ایجاد مکانیابی انواع سازهها و ایمنسازی در ایجاد شرایط آسایش انسان توأم با کاهش همهجانبهی هزینهی انرژی در انواع آبوهوا بوده و حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه، بررسی بهینهسازی جهت استقرار ساختمان در شهر کاشان است. این شهر در غالب ایام سال، گرم و خشک است و ضرورت دارد با تعیین بهترین جهت برای ساختمان از تابش مناسب آفتاب در مواقع گرم و همچنین در مواقع سرد از بیشترین تابش آفتاب استفاده شود. در این پژوهش، مقدار انرژی خورشیدی تابیدهشده بر سطوح قائم ساختمان بهصورت نظری و واقعی با روش محاسباتی قانون کسینوس (استیون سون) صورت پذیرفته است. برای تفکیک دورهی گرم و سرد سال با استفاده از دمای ساعتی از روش اربز (Erbs) بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد ایدهآلترین جهت برای نمای اصلی ساختمانهای یکطرفه جهتی است که در مواقع گرم، کمترین انرژی و در مواقع سرد، بیشترین انرژی را دریافت مینماید. بر این اساس، در جهت 180 درجه یا جنوب با دریافت 53.6 درصد از انرژی دریافتی در مواقع سرد و دریافت 41.7 درصد از کل انرژی در مواقع گرم جهت مناسبی به نظر میرسد. جهت مناسب برای ساختمانهای دوطرفه مربوط به جهت شمال – جنوب است؛ زیرا در مواقع گرم سال 41.7 درصد از انرژی دریافتی حاصل و در مواقع سرد سال مقدار 53.5 درصد از انرژی را دریافت میدارد. بهترین جهت مناسب برای ساختمانهای چهار طرفه مخصوصاً مجموعههای آپارتمانی جهت 60+،120-،150+ و 30- است؛ زیرا در مواقع گرم مقدار 52.8 درصد و در مواقع سرد 38.4 درصد انرژی دریافت میکند.
نعمت مال امیری، سید رضا حسین زاده، رویا خسروشاه آبادی،
دوره 7، شماره 27 - ( 1-1396 )
چکیده
این تحقیق به ارزیابی نظریه عدم تغییرات مکانی ریگزارها می پردازد. براین اساس ریگزارهای کشور با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست در طول 43 سال و تکنیک های سنجش از دوری مورد ارزیابی تغییرات مکانی قرار گرفتند. در این پژوهش نتایج روشن ساخت که ریگ ها به صورت تثبیت شده می باشند به طوری که ریگزار ها در سال مبدا (1973) وسعتی بیش از 35906 کیلومتر مربع را به خود اختصاص داده اند و سپس در سال 2016 نیز به همین اندازه وسعت داشته اند( 35173.5 کیلومتر مربع). با استفاده از تجزیه و تحلیل آمار بادها و ترسیم گلباد ایستگاههای پیرامونی ریگزار ها روشن گردید که بیشتر ریگزارها تحت تاثیر بادهای محلی چند جهته قرار دارند و وجود تپه های ماسه ای مرکب نتیجه همین امر است. همچنین تغییرات لبه های ریگ نیز با رویهم گذاری تصاویر ماهواری بررسی گردید که بر این اساس نیز لبه دارای تغییرات محسوسی نبوده و در برخی از موارد لبه ها به وسیله انسان دستکاری شده است علاوه بر این تحلیل نتایج آشکار کرد که 68% ریگ ها بر روی پهنه های کویری توسعه یافته اند که به دلیل افزایش خشکی محیطی می تواند باعث تغییر در ریگ ها گردد.. همچنین نتایج این پژوهش روشن ساخت که طرح هایی که مبتنی بر تثبیت ریگزارهای بزرگ صورت می پذیرد کارآیی لازم را نداشته زیرا به طور طبیعی ریگزارها در موقعیت مکانی خود تثبیت شده می باشند. با توجه به این نتایج برای جلوگیری از بروز خسارت های مربوط به تپه های ماسه ای باید به پیرامون ریگزارها توجه شود یعنی مناطقی که مسیر جابه جایی تپه های ماسه ای می باشند چون در مسیر حمل از مبدا به مقصد یا همان ریگزارها ، عوارض ماسه ای فعال مانند برخان ها اکثر خسارات را به بار می آورند.
حسن اکبری، حجت اله رشید کلویر،
دوره 9، شماره 34 - ( 10-1397 )
چکیده
انرژیهای تجدیدپذیر (مانند انرژی خورشیدی) میتواند از طریق طراحی فضاهای معماری و شهری سازگار با اقلیم و زیستبوم منطقه و با در نظر گرفتن ویژگیهای معماری ساختمان از قبیل فرم، ابعاد و جهتگیری آن تأمین شود. هدف از این پژوهش، تعیین فرم، نسبت ابعادی و جهت مناسب استقرار ساختمان بر اساس انرژی تابشی خورشید و جهت باد غالب در شهرهای تبریز، یزد و بندرعباس است. در این پژوهش، شش فرم هندسی متداول، شامل مربع، مستطیل (با راستای شرقی- غربی و شمالی- جنوبی)، ششضلعی، هشتضلعی، شانزده ضلعی و سیودو ضلعی (دایره) با مساحت و ارتفاع برابر و رو به جنوب موردبررسی قرار گرفته و از میان آنها، فرم مستطیل با نسبتهای ابعادی 2/1:1، 4/1:1، 6/1:1، 8/1:1 و 1:2 و در جهات 120، 135، 150، 165 و 180 درجه جنوب شرقی و غربی مطالعه گردیده است. میزان انرژی تابشی دریافتی بر روی سطوح قائم بهصورت نظری و واقعی با استفاده از روش محاسباتی "قانون کسینوس"، برای ماههای مختلف و در 32 جهت جغرافیایی و به تفکیک دورههای سرد و گرم سال محاسبه و پردازش شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که بهترین فرم ساختمان در تمام شهرهای موردمطالعه، مستطیل با راستای شرقی- غربی و بعدازآن فرم مربع است. نسبت ابعادی بهینه برای فرم مستطیل با راستای شرقی- غربی، در شهر تبریز برابر 2/1:1 و در شهرهای یزد و بندرعباس برابر 6/1:1 است. جهت مناسب استقرار ساختمان بر اساس تابش و جهت باد غالب، در شهر تبریز، جهت 165 درجه جنوب شرقی و در شهرهای یزد و بندرعباس، جهت 180 درجه جنوب است.
غلامعلی خمر، سمانه زینلی، نبی جهانتیغ، اکبر کیانی،
دوره 10، شماره 39 - ( 1-1399 )
چکیده
امروزه با توجه به افزایش روزافزون جمعیت شهری، میزان مصرف حاملهای انرژی و در رأس آن برق شهری روزبهروز افزایش مییابد که این مسئله میتواند در درازمدت باعث ایجاد مشکلاتی در تأمین این نوع از زیرساختهای شهری نیز شود. ازاینرو، ایجاد تمهیدات لازم در زمینهی تأمین بهینهی برق شهری یکی از اولویتهای اساسی برنامهریزان شهری محسوب میشود. دراینبین، انرژی خورشیدی به دلیل ویژگیهای عمده-ی آن ازجمله پاک بودن و مقرونبهصرفگی در بلندمدت، یکی از گزینههای اصلی پیش روی مناطق عمدهای از ایران مانند سیستان است. منطقهی سیستان از طرفی به دلیل وضعیت جغرافیایی خاص خود مانند ساعات آفتابی زیاد و دمای بالای هوا و از طرف دیگر به دلیل موقعیت مرزی خود جهت صادرات انرژی الکتریسیته به کشورهای همجوار، شرایط مطلوبی برای سرمایهگذاری در این زمینه دارد. هدف از این پژوهش، بررسی تطبیقی شش شهر عمدهی سیستان ازنظر میزان مطلوبیت استقرار پنلهای خورشیدی و مقدار برق تولید شده است. بدین منظور از نرمافزار Metenorm7.2 برای جمعآوری دادههای اقلیمی و از نرمافزار PVSYST 6.4.3 به منظور شبیهسازی میزان انرژی تولیدی نهایی از پنلهای خورشیدی و برآورد درآمد حاصل از آن استفاده شد. یافتههای نهایی تحقیق حاکی از آن است که در بین شهرهای موردبررسی، سیستان ازنظر استقرار پنلهای خورشیدی در زمینهی تولید الکتریسیته (با فرض استقرار نیروگاههای 1 کیلوواتی)، شهر محمدآباد با تولید انرژی سالانه 1644 کیلووات در سال در محیطی به وسعت 6.5 مترمربع، دارای وضعیت مناسبتری نسبت به بقیه شهرهاست که با فرض تورم ثابت 0.1 و نرخ خرید تضمینی هر کیلووات به مبلغ 9317 ریال از سوی وزارت نیرو درآمدی بالغ بر 15 میلیون تومان در سال برای هر واحد را در پی دارد که طبیعتاً میتواند مبلغ قابلتوجهی برای خانوارهای شهری باشد.