9 نتیجه برای ژئومورفولوژی
سیاوش شایان، محمد شریفیکیا، غلامرضا زارع،
دوره 1، شماره 2 - ( 10-1389 )
چکیده
در این مقاله لندفرمهای ژئومورفولوژیکی منطقه داراب شناسایی شده و وضعیت توانمندی و قابلیت ژئومورفوتوریستی آنها مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای تشریح لندفرمهای ژئومورفولوژیکی شهرستان داراب از تصاویر ماهوارهای، نقشههای زمینشناسی، توپوگرافی و دادههای حاصل از بازدیدهای میدانی استفاده شده و میزان قابلیت و توانمندی ژئومورفوتوریستی این لندفرمها براساس روش پرالونگ مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داد که شش لندفرم ژئومورفولوژیکی در محدوده مورد مطالعه وجود دارد. این لندفرمها براساس امتیاز دهی در روش پرالونگ رتبهبندی شدند. بر این اساس لندفرم گنبد نمکی دارابگرد به علت ارزش باستانشناسی، سابقه تاریخی و چشماندازهای زیبای طبیعی پیرامون آن به علت کسب بالاترین امتیاز، با اهمیتترین لندفرم ژئومورفوتوریستی منطقه داراب ارزیابی شده است.
شهـرام بهـرامی، محمد علی زنگنه اسدی، کاظـم بهـرامی،
دوره 1، شماره 3 - ( 1-1390 )
چکیده
اشکال و فرایندهای ژئومورفولوژی از مهمترین عوامل موثر در تشکیل و کیفیت مصالح ساختمانی بهویژه سنگدانهها هستند. هدف این تحقیق بررسی نقش اشکال و فرایندهای ژئومورفولوژی در تشکیل و کیفیت مصالح ساختمانی بهویژه سنگدانهها در حوضهی قلعه شاهین میباشد. حوضهی قلعه شاهین با مساحت 8/169کیلومترمربع، بخش بالادست حوضه الوند در استان کرمانشاه و بخشی از زون ساختمانی زاگرس چین خورده محسوب میشود. جهت دستیابی به هدف این تحقیق، ابتدا لندفرمها و فرایندهای ژئومورفولوژی منطقه براساس تصاویر ماهوارهای کویک برد و مطالعات میدانی شناسایی گردید. نتیجه این تحقیق نشان میدهد که لندفرمهایی مانند واریزهها و مخروطافکنههای جدید و قدیم دارای مقادیر زیادی رسوب و سنگ هوازده و خرد شده هستند که میتوانند بهعنوان مصالح ساختمانی استفاده شوند. جهت بررسی کیفیت سنگدانهها، تعداد 14 نمونه از سنگدانهها واقع در مخروطافکنهها و واریزهها برداشت شد و آزمایش ارزش ضربهای آنها براساس الک شماره 8 انجام گردید. نتایج آزمایش ارزش ضربهای نشان میدهد که میانگین مقاومت به ضربه در واریزهها، مخروطافکنههای جدید و مخروطافکنههای قدیمی به ترتیب 835/9، 8 و 47/9 درصد میباشد که نشان دهنده کیفیت خوب تمامی نمونهها در لندفرمهای مورد مطالعه است. بررسی این تحقیق نشان میدهد که با وجود کیفیت مناسب سنگدانههای واقع در واریزهها و مخروطافکنهها، مخروطافکنههای قدیمی بهعلت قرار گرفتن در معرض هوازدگی طولانی مدت، دارای سنگدانههای با کیفیت نسبتاً کمتری هستند در حالی که در مخروطافکنههای جدید با هوازدگی کمتر و رسوبات تازهتر، کیفیت سنگدانهها نسبتاً بهتر است. بهطور کلی نتیجه این تحقیق بیانگر آن است که بررسی اشکال و فرایندهای ژئومورفولوژی نقش مهمی در شناسایی و تعیین کیفیت مصالح ساختمانی بهویژه سنگدانهها ایفا مینماید.
ابراهیم مقیمی، بهروز بهرام آبادی، اعظم داودی،
دوره 2، شماره 8 - ( 7-1391 )
چکیده
شناسایی زمینهایی که قابلیت، سهولت تردد و دسترسی آسان و سریع نیروهای نظامی را جهت مقابله با دشمن در عملیاتهای آفندی و پدافندی و همچنین در درگیری با اشرار در حاشیهی مرزهای کشور فراهم نماید، به عنوان یکی از ضرورتها و دغدغههای فکری است که فرماندهان و رؤسای ستاد در طراحی عملیات با آن مواجهاند. بدیهی است دسترسی آسان و سریع نیروها در سطح منطقه و پراکندگی و اجرای آتش و مانور با استفاده از تجهیزات شنیدار و چرخدار با شناسایی و شناخت زمین میتواند آسیب و صدمات کم-تری را متوجه آنها نماید و رسیدن به اهداف و از بین بردن متخاصم را آسانتر نماید. برای این منظور با بررسی ژئومورفولوژیکی دشت مسیله که یکی از مناطق خشک و بیابانی کشور محسوب میگردد، این منطقه پهنه بندی و مورد تجزیه و تحلیل نظامی قرار گرفته است. روش کار متکی بر دادههای تجربی است که در آن از تصاویر ماهوارهای Astar، کار میدانی، نقشههای توپوگرافی 50000/1، خاکشناسی 250000/1 و مبتنی بر مدل شاخص همپوشانی در محیط Arc/Gis9.3 انجام شده است. نتایج نشان میدهد که با بررسی لندفرمها و پدیدههای سطحی زمین میتوان بسیاری از چالشهایی که فرماندهان در تصمیم گیری و طرحریزی عملیات با آن مواجهاند حل نمود و محدودههای که حداقل آسیب و صدمه را به نیروها و تجهیزات وارد می نماید شناسایی کرد، و قدرت مانور و تحرک آنها را افزایش داد.
دکتر شهرام بهرامی، دکتر کامران شایسته، سجاد بهرامی،
دوره 4، شماره 14 - ( 12-1392 )
چکیده
.زاگرس از جمله مناطقی است که دارای پوشش گیاهی متنوع و متراکم میباشد. عواملی مانند ژئومورفولوژی، آب و هوا، توپوگرافی، خاک و عوامل زیستی نقش مؤثری در تراکم پوشش گیاهی ایفا می کنند. هدف این تحقیق بررسی نقش ژئومورفولوژی در تراکم پوشش گیاهی در طاقدیس نواکوه است. منطقه مورد مطالعه بخش جنوب شرقی طاقدیس نواکوه است؛ که در جنوب شرق شهر سرپل ذهاب قرار دارد. بر اساس نقشه توپوگرافی با مقیاس 50000/1 ، نقشه های شیب، جهت شیب و سطوح ارتفاعی منطقه تهیه گردید. سپس، با استفاده از تصاویر ماهواره ای کویک برد، نقشه پوشش گیاهی و رخساره های ژئومورفولوژی منطقه تهیه شد. پوشش گیاهی منطقه شامل مرتع، جنگل های نسبتا متراکم، نیمه متراکم، کم تراکم و بسیار کم تراکم است. ژئومورفولوژی منطقه شامل رخساره های واریزه، سطوح مثلثی شکل، کارست کم تکامل یافته، متوسط و نسبتا تکامل یافته می باشد. همپوشانی لایه ها نشان می دهد که رده جنگل کم تراکم بیشتر منطبق بر دامنه جنوب غربی و رده جنگلی نسبتا متراکم منطبق بر دامنه شمال شرقی است. رده مرتع تنها در ارتفاعات بالای 1800 متری گسترش دارند. در حالی که بیشترین مساحت جنگل نسبتا متراکم مربوط به ارتفاعات 1300 تا 1800 متری میباشد. انطباق نقشه های پوشش گیاهی و ژئومورفولوژی منطقه نشان می دهد که جنگل های کم تراکم و بسیار کم تراکم بیشتر منطبق بر واریزه ها و سطوح مثلثی دامنه جنوب غربی است در حالی که جنگل های نسبتاً متراکم و نیمه متراکم بیشتر با رخساره های کارستی و سطوح مثلثی دامنه شمال شرقی انطباق دارند. رخساره های کارستیکی متوسط و نسبتا تکامل یافته بیشتر منطبق بر دامنه شمال شرقی و رخساره کارستی ضعیف و واریزه ها در دامنه جنوب غربی غالب هستند. به طور کلی تحقیق حاضر نشان می دهد نقش جهت دامنهها در تراکم پوشش گیاهی نسبت به نقش شیب و سطوح ارتفاعی بارزتر است. با وجود لیتولوژی یکسان دامنههای شمال شرقی و جنوب غربی، در لندفرم های واقع در دامنه شمال شرقی، به علت وجود رطوبت بیشتر و غلبه فرسایش شیمیایی و میکروارگانیزم هایی مانند گل سنگها، خاک بیشتری تولید شده که این موضوع به افزایش تراکم جنگل منجر شده است.
سیاوش شایان، فاطمه زهرا هاشمی، هدیه دهستانی،
دوره 5، شماره 20 - ( 4-1394 )
چکیده
ژئومورفوتوریسم از جمله رشتههای وابسته جدیدی است که به طبیعت تکیه دارد و با حفظ هویت مکانی آنها به معرفی پدیدههای زمینشناسی و ژئومورفولوژی به گردشگران میپردازد. ژئوتوریسم امروزه در سراسر جهان مخاطبان وسیعی یافتهاست. شهرستان نیشابور به وسعت 8925 کیلومتر مربع در شمالغرب استان خراسان رضوی واقع و در امتداد رشتهکوههای بینالود قرار گرفته است.. در این شهرستان بهدلیل موقعیت جغرافیایی، شرایط توپوگرافی و ژئومورفولوژیکی خاص و آبوهوای مناسب، سایتهای دارای قابلیت گردشگری بسیاری را در خود جای داده است. در این پژوهش سعی شده است تا با روش پرییرا و با تغییراتی دراین روش و اجرای آن، مناطق مستعد گردشگری زمینی شناسایی و با ارزیابی ژئومورفوسایتهای انتخاب شده، در نهایت با اجرای مدل پریرا ژئومورفوسایتهای برتر شناسایی و رتبهبندی شوند. در جمعآوری اطلاعات مورد نیاز برای اجرای این مدل هم از روش اسنادی و هم از مشاهدات میدانی و همچنین تهیه پرسشنامه استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که با توجه به تعدیل مدل پرییرا، آبشار بوژان بالاترین امتیاز و آبشار خرو پایینترین امتیاز را به خود اختصاص دادهاند .نتایج این پژوهش میتواند راهنمایی مناسب برای مدیران و برنامهریزان در جهت شناسایی و برنامهریزی برای جذب گردشگر باشد و همچنین به آنها در محافظت و ایجاد زیر ساختهای مناسب برای ژئومورفوسایتهای منطقه کمک نماید.
جعفر رکنی، سید رضا حسین زاده، غلامرضا لشگری پور، سعد الله ولایتی،
دوره 6، شماره 24 - ( 4-1395 )
چکیده
فرونشینی سطح زمین از جمله مخاطرات محیطی است که بشر در دهههای اخیر به بدلیل برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی در دشتهای آبرفتی با آن مواجه شده است. این پدیده همانند سایر مخاطرات مانند زلزله، خشکسالی، سیل، طوفان و لغزش از جمله موانع توسعه اقتصادی- اجتماعی و عمرانی بهشمار میرود. دشت نیشابور از جمله مهمترین دشت های استان خراسان رضوی از نظر کشاورزی و تراکم جمغیتی است که با اقلیمی خشک و نیمه خشک در شمالشرق ایران قرار دارد. در این مقاله با توجه به افت سطح آبهای زیرزمینی که حاصل آن نشست زمین و ایجاد شکاف در بخشهای مختلف این دشت بوده، تغییرات ژئومورفولوژیکی دشت و شکافها و ترکهای حاصل از فرونشست زمین بررسی شده است. در این پژوهش از دادههای ماهوارهایLandsat و Spot و نرمافزارهای ArcGIS Surfer, و Excel در تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شده است. همچنین با پیمایشهای صحرایی و اندازهگیری تعدادی از عوارض ژئومورفیک، در نهایت به تقسیمبندی عوارض و علل ایجاد فرمهای ژئومورفیک حاصل از نشست زمین پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که افت شدید آب زیرزمینی در سال های اخیر منجر به بروز مخاطره ژئومورفولوژیکی فرونشست در این دشت شده است. بر اثر این نشست، ترکها و شکافهایی در دشت با اشکال و عمق و طول متفاوت ایجاد گردیده است. تغییرات این اشکال در طول زمان موجب ایجاد فرمهای متفاوت و عوارض متعددی به ویژه در شمال غرب، جنوب و جنوب شرق دشت گردیده که شامل شکافهای طولی ممتد، شکافهای منقطع، حفرات مدور، چالههای وسیع و فروچالهها بوده که این عوارض باعث تخریب برخی از اراضی کشاورزی و کانالهای آبیاری شده، همچنین باعث تغییر شیب زمین در برخی نواحی و تهدید شبکههای انتقال نفت و گاز و سایر تأسیسات عمرانی از جمله خط آهن سراسری تهران به مشهد و کاهش برگشت ناپذیر ظرفیت مخزن آبخانه شده است.
علیرضا حمیدیان، علی شکاری بادی، ابوالقاسم امیراحمدی،
دوره 7، شماره 26 - ( 10-1395 )
چکیده
از ابتدای تاریخ، محیط طبیعی به عنوان عامل تعیین کننده در حیات سکونتگاههای انسانی عمل نموده، بهگونهای که محل استقرار سکونتگاهها و سایر تأسیسات انسانی، کاملا تحتتأثیر عوامل طبیعی بهویژه ژئومورفولوژی و زمینشناسی قرار گرفته است. مطالعات ژئومورفولوژی با تعیین فرآیندهای حاکم بر منطقه و بررسی تحول لندفرمها، شرایط محیطی زمان استقرار سکونتگاهها و نحوه پراکنش آنها را مورد ارزیابی قرار میدهد. از اینرو، اهمیت مطالعات ژئومورفیک در مکانگزینی سکونتگاههای انسانی آشکار میشود. پژوهش حاضر بهصورت تحلیلی و با استناد به مطالعات میدانی و منابع کتابخانهای به بررسی نقش عوامل ژئومورفولوژی در پراکنش کانونهای زندگی دامنههای شمالی ارتفاعات کرکس پرداخته است. بدین منظور، ابتدا نقشه ژئومورفولوژی موضوعی منطقه در مقیاس 1:25000 با استفاده از روش تحلیل فرم و فرآیند چشماندازهای ژئومورفیک تهیه گردید، سپس سکونتگاههای با جمعیت بیش از 100 نفر (74 شهر و روستا با جمعیت 435373 نفر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که فرآیند یخچالی و لندفرم دره یخچالی مهمترین عوامل در توزیع فضایی سکونتگاهها میباشند. تمامی سکونتگاههای منطقه در ارتفاعی پایینتر از خط مرز برف دائمی (2500 متر) مستقر شدهاند. تعداد 45 نقطه سکونتگاهی شامل 5 شهر و 27 روستا در واحد کوهستان قرار دارند. بنابراین مهمترین واحد ارضی، کوهستان (سطح محدب) میباشد.
سیما پورهاشمی، ابوالقاسم امیراحمدی، محمد علی زنگنه اسدی، سید مهدی صالحی،
دوره 9، شماره 34 - ( 10-1397 )
چکیده
یکی از مهمترین مخاطرات در نواحی با اقلیم خشک و نیمهخشک، پدیدهی گردوغبار است. وقوع این پدیده با خسارات جانی و مالی و طبیعی بسیاری همراه است. در این تحقیق به بررسی خصوصیات کاربری اراضی و ژئومورفولوژی کانونهای برداشت گردوغبار در استان خراسان رضوی پرداخته شد. در ابتدا با استفاده از شاخصهای آشکارسازی گردوغبار بر روی تصاویر ماهوارهای مادیس، تعداد 65 کانون برداشت گردوغبار برای دورهی آماری (2016-2005) شناسایی گردید. سپس نقشهی واحدهای ژئومورفولوژی و کاربری اراضی منطقه تهیه گردید و کانونهای برداشت گردوغبار بر روی این نقشهها همپوشانی داده شد. نتایج حاکی از آن است که از لحاظ ژئومورفولوژی 81 درصد کانونهای گردوغبار در واحد دشتسر مشاهده شده است که حدود 5/71 درصد مساحت منطقه را دربر میگیرد. در دیگر چشماندازهای ژئومورفولوژی، کانونهای گردوغبار به ترتیب در واحد پلایا (7/ 10% در 5/17% مساحت) و کوهستان (6/4% در 14% مساحت) قرار گرفتهاند. نتایج حاصل از بررسی کاربری اراضی نشان داد که بیشترین تعداد کانونهای برداشت گردوغبار در کاربری مراتع ضعیف (3/35%) و اراضی دیم (6/27%) رخ داده که حدود 3/35 درصد مساحت از کل منطقه را دربر گرفتهاند. با محاسبهی نرخ گردوغبار در سطوح مختلف مشخص شد که علاوه بر نوع ساختار ژئومورفولوژی و کاربری اراضی، ارتباط تنگاتنگی بین مساحت و تعداد کانونهای برداشت گردوغبار هر واحد با نرخ انتشار گردوغبار وجود دارد.
شیرین محمدخان، صادق آبروش، محمدرضا ثروتی، منیژه قهرودی تالی،
دوره 12، شماره 46 - ( 12-1400 )
چکیده
اثرات مخرب فرسایش بادی بر محیط زیست و فعالیتهای انسانی سبب شده است تا شناسایی و کمّی نمودن منابع رسوبات بادی بهعنوان موضوعی مهم برای برنامهریزان باشد. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش به منشأیابی رسوبات بادی در ماسهزار جلالی پرداخته شده است. برای دستیابی بدین منظور بعد از ترسیم نقشهی رخسارههای ژئومورفولوژی منطقهی موردمطالعه با استفاده از بازدیدهای میدانی و تصاویر گوگل ارث در نرمافزار ArcMap، تعداد 43 نمونه از رسوبات منطقه در رخسارههای مختلف ژئومورفولوژی برداشت شد. سپس با استفاده از آزمایشهای ژئوشیمیایی و XRF حجم عناصر موجود در هر نمونه رسوب مشخص شد. عملیات نرمالسازی و آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) در نرمافزار SPSS انجام گرفت و پس از مشخص شدن ردیابهای ژئوشیمیایی با استفاده از افزونهی Solver در نرمافزار اکسل، معادلهی انگشتنگاری رسوبی بر روی عناصر ردیاب در منطقهی موردمطالعه بهمنظور تعیین سهم نسبی رخسارههای ژئومورفولوژی در ایجاد رسوبات بادی اعمال گردید. بر اساس نتایج حاصل، بیشترین سهم منابع رسوب مربوط به رخسارهی رسی لیمونی بوده است؛ بهطوریکه 60 درصد از رسوبات مربوط به این رخساره بوده است که 2/2 درصد از مساحت منطقه را شامل میشوند. بعد از رخسارهی رسی لیمونی، بیشترین سهم مربوط به رخسارههای پفکرده بوده است. رخسارههای پفکرده با 8/36 درصد از مساحت منطقه، 36 درصد از منابع رسوب را شامل میشوند. با توجه به موارد مذکور، مناطقی که دارای پوشش گیاهی متراکم بوده، کمترین سهم را در تولید رسوبات بادی داشته است و رخسارهی رسی لیمونی که فاقد پوشش گیاهی و دارای عناصر ریزدانه بوده، بالاترین سهم تولید رسوب را دارا بوده است؛ بنابراین لازم است تا در مورد تثبیت آنها اقدامات لازم صورت گیرد.