3 نتیجه برای توسعهی پایدار
احمد پور احمد، حسین حاتمی نژاد، کرامت الله زیاری، حسنعلی فرجی سبکبار، ابوذر وفایی،
دوره 7، شماره 26 - ( 10-1395 )
چکیده
یکی از موضوعات حیاتی قرن بیست و یکم در ارتباط با پایداری شهر، الگوی رشد شهری است و امروزه اکثر محققان معتقدند ارتباط معناداری میان الگوی توسعهی کالبدی شهر (فرم شهر) و پایداری شهری وجود دارد؛ بنابراین ازآنجاکه ساماندهی کالبد شهرها بر اساس چارچوب توسعهی پایدار امری ضروری است؛ لذا هدف اصلی پژوهش شناخت الگوی توسعهی کالبدی- فضایی شهر کاشان و میزان انطباق آن با الگوی توسعهی پایدار است. نوع پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوهی انجام، توصیفی- تحلیلی است و تلاش بر آن است با درنظر گرفتن شاخصهای جمعیـت، مساحت، سرانه و تراکم، در چارچوب مدلهای کمی همچون درجهی توزیع متعادل شامل (مدل آنتروپی شانون، ضریب جینی)، درجهی تجمع (شامل ضریب موران) و مدل هلدرن به این پرسش پاسخ داده شود که: الف) آیا رشد فیزیکی شهر کاشان طی سه و نیم دههی اخیر (سالهای 1355 تا 1390) از الگوی توسعهی پایدار تبعیت نموده است؟ نتایج حاصل از بررسی الگوی فیزیکی شهر کاشان با مدلهای سنجش فرم شهری نشان میدهد ضمن توزیع نابرابر و نامتعادل جمعیت در سطح شهر و عدم هماهنگی آن با توسعهی فیزیکی طی دهههای اخیر، الگوی رشد کالبدی – فضایی شهر کاشان از الگوی پراکندهی شهری تبعیت نموده که به دنبال آن پیامدهای منفی رشد پراکنده را برای شهر کاشان به وجود آورده؛ لذا نیازمنـد بهکارگیری راهبردهای رشد هوشمند است.
صدیقه بهزادی، محمدرحیم رهنما، جعفر جوان، علی اکبر عنابستانی،
دوره 9، شماره 33 - ( 7-1397 )
چکیده
پژوهش حاضر با رویکرد آیندهنگارانه، به شناسایی مهمترین عوامل مؤثر بر وضعیت آیندهی گردشگری پایدار استان یزد و بررسی میزان و چگونگی این عوامل بر یکدیگر میپردازد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، ترکیبی از روشهای اسنادی و پیمایشی و از نظر ماهیت، بر اساس روشهای جدید علم آیندهپژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با بهکارگیری ترکیبی از مدلهای کمی و کیفی انجام گرفته است. جامعهی آماری پژوهش 18 نفر از متخصصان گردشگری استان یزد میباشند. ابتدا 29 مؤلفه از میان اسناد فرادست و منابع نظری انتخاب و ماتریس اثرات متقاطع مؤلفهها تشکیل گردید و از طریق نرمافزار میکمک نسبت به تحلیل اقدام شده است. بر اساس نتایج مدل، گردشگری استان یزد سیستمی ناپایدار بوده و «توزیع متعادل و بهینهی امکانات و تسهیلات، ظرفیت اجتماعی جامعهی محلی در جذب گردشگر بهعنوان عوامل تنظیمکننده عمل میکنند. هیچکدام از مؤلفههای توسعهی گردشگری استان یزد بهعنوان عامل هدف قابلتعریف نیست. این مسئله نشانگر چندجانبه بودن مسئلهی توسعهی گردشگری استان یزد از نگاه مدیران و نخبگان گردشگری استان یزد است. «امنیت» و «سطح توسعهی و وضعیت اقتصادی جامعهی محلی» بسیار نزدیک به محور مخاطره قرار گرفتند. «خشکسالی»، «تورم» و «مشارکت و تقویت سازمانهای مردمنهاد» بیشترین میزان تأثیرگذاری را داشتند. درمجموع، 10 عامل بهعنوان عوامل کلیدی توسعهی گردشگری استان یزد انتخاب گردید. سطح توسعه و وضعیت اقتصادی جامعهی محلی، هدفمند کردن تخصیص اعتبارات توسعهی توریسم، تورم، زیرساخت حملونقل، خدماتی، اطلاعرسانی و هوشمند، خشکسالی و کاهش کیفی و کمی منابع آبی، امنیت، طرح جامع، سازمانهای مردمنهاد و اصلاح و توسعهی روابط بین سازمانی از عوامل کلیدی تأثیرگذار بر توسعهی گردشگری استان یزد بودند.
محمود آروین، احمد پوراحمد، کرامتاله زیاری، سعید زنگنه شهرکی،
دوره 12، شماره 45 - ( 7-1400 )
چکیده
پراکندهرویی شهری بهعنوان یک الگوی نامعتبر و ناکارآمد در نظر گرفته میشود که سکونتگاههای انسانی و فعالیتهای اقتصادی را در حومهی شهر پراکنده میکند. جنبههای منفی پراکندهرویی شهری، جامعهی مدیریت زمین را برای یافتن راهحلهای پایدار برای این پدیده برانگیخت. یکی از این راهکارها، ایدهی شکلگیری شهرهای فشرده است. هدف پژوهش، شناسایی و بررسی محرکهای بهرهگیری از شهر فشرده در شهر اهواز است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش، توصیفی–تحلیلی است. جامعهی آماری شامل 10 نفر از مدیران شهری و پژوهشگران شهر اهواز هستند. از تکنیک ANP بهعنوان ابزاری برای اولویتبندی محرکها استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که محرک افزایش جمعیت، بالاترین امتیاز را به دست آورده است. در بررسی ابعاد اصلی، بعد اجتماعی بالاترین وزن را کسب کرده است و بعدازآن ابعاد کالبدی-فضایی، محیطی و اقتصادی قرار گرفتهاند. نتایج حاکی از این است که محرکها و عوامل زیادی در ابعاد اجتماعی، کالبدی، محیطی، اقتصادی در ضرورت بهرهگیری از شهر فشرده برای مقابله با پراکندهرویی و تحقق پایداری در شهر اهواز وجود دارد و این نتایج در جهتگیری اقدامات برنامهریزی شهری و نگرشهای مدیران شهری میتواند تأثیرگذار باشد.