4 نتیجه برای مسعودیان
سید ابوالفضل مسعودیان،
دوره 1، شماره 2 - ( زمستان 1389 )
چکیده
در این پژوهش از دادههای روزانهی دمای 663 ایستگاه اقلیمی و همدید کشور، در بازهی زمانی 1/1/1340 تا 11/10/1383. بهرهبرداری شده است. به کمک روش زمین آماری کریگینگ، دادهها روی پیکسلهای 15×15 کیلومتر درونیابی شدند. به این ترتیب آرایهای به ابعاد 7187×15992 تشکیل شد. برای شناسایی روزهای فرین سرد از نمایهی انحراف بهنجار شدهی دما (NTD ) بهره بردیم، سپس دادهها برحسب مقدار این نمایه و گسترهی حاکمیت سرما (NTD<0) مرتب شد و 500 روز اول که شرط NTD<-2 را تأمین میکرد به عنوان نمونه انتخاب شد. سرانجام یک آرایه به ابعاد 7187×500 تشکیل شد. انجام تحلیل خوشهای به روش وارد بر روی این آرایه نشان داد که ایران را میتوان از نظر سرماهای فرین به شش ناحیه بخش کرد. آرایش جغرافیایی این نواحی نشان میدهد که همسایگی با تودههای بزرگ آب و موانع کوهستانی در منطقهبندی نواحی دمای فرین سرد ایران نقش بازی میکنند. از سوی دیگر آرایش جغرافیایی این نواحی بازتاب دهندهی مسیرهای نفوذ هوای بسیار سرد به ایران است.
حمید نظری پـور ، محمود خسـروی ، سیـد ابوالفضل مسعودیان،
دوره 1، شماره 3 - ( بهار 1390 )
چکیده
ایران در کمربند خشک عرض میانه قرار گرفته که متوسط بارش آن 250 میلیمتر بوده و از تغییرات زمانی و مکانی شدید برخوردار است. رویدادهای بارشی با تدوام کوتاه، یکی از مشخصههای مناطق خشک بوده که در ایران نیز ملموس است. هرچند بارش ایران تدوامی بین 1 تا 45 روز داشته و از تغییرات زمانی ـ مکانی شدید نیز برخوردار است اما بیشینه بارش و روزهای بارشی ایران توسط بارشهای تدوام کوتاه تأمین میگردد؛ بنابراین رخداد بارشهای تدوام طولانی، یک رویداد فرین تلقی میگردند که از تغییرپذیری شدیدی نیز برخوردارند. با توجه به اهمیت بارش بهویژه در تأمین منابع آب ایران، بررسی نقش تداومهای متفاوت بارش در تأمین آن ضروری میباشد؛ بنابراین فهم اینکه هر تداوم بارش، چه سهمی از روزهای بارشی و مقدار بارش گستره ایران را تولید مینماید، ضروری است. برای بررسی الگوهای فضایی اهمیت تداوم بارش در پهنه ایران از پایگاه داده بارش ایران با آرایش زمان ـ مکان استفاده گردیده است. در این پایگاه داده مشاهدات روزانه بارش از 01/01/1340 تا 10/10/1383 با فواصل 15 کیلومتر بر روی 7187 یاخته موجود است. ابتدا، تدوامهای مختلف بارش، متوسط مقدار بارش و روزهای بارشی در سری زمانی هر یاخته برآورد و سپس سهم تداومهای مختلف بارش در تأمین روزهای بارشی و مقدار بارش هر یاخته نیز محاسبه گردیده است. حاصل نسبت سهم هر تداوم در تأمین مقدار بارش هر یاخته به سهم همان تداوم در تأمین روزهای بارشی همان یاخته، میزان اهمیت آن تداوم را مشخص مینماید. نتایج این بررسی نشان داد که اهمیت تداومهای بارش در گسترهی ایران دارای الگوهای فضایی متفاوت میباشند. بارشهای با تدوام یک تا هفت روز، تقریباً در تمام گسترهی ایران و بارشهای با تدوام بزرگتر تنها در برخی از قسمتهای ایران رخ دادهاند. با افزایش تدوام بارشها، سهم آنها در تشکیل روزهای بارشی ایران به شدت کاهش مییابد. بر خلاف آن، افزایش تداوم بارشها، سبب کاهش تأمین بارش تمام گستره ایران نمیگردد. با افزایش تداوم بارش، سهم آنها در تأمین روزهای بارشی ایران به شدت کاهش مییابد؛ بهگونهای که بیشینه روزهای بارشی کُل ایران و بیشینه بارش بخش بزرگی از ایران توسط بارشهای با تداوم یک روزه، تأمین میگردد. با این وجود، سهم بارشهای با تداوم یک روزه در تأمین روزهای بارشی و بارش نیمهی شرقی ایران پُررنگتر است. در مقابل، با افزایش تداوم بارشها، روزهای بارشی و بارش ایران با الگوهای فضایی متفاوت کاهش مییابند. سهم تأمین بارش در مرکز و جنوب شرق ایران با افزایش تداوم بارش به شدت کاهش مییابد، اما در غرب و شمال غرب ایران این شرایط برعکس میباشد. در برخی مناطق پُربارش نیمه غربی و شمالی ایران، افزایش تداوم بارش با افزایش سهم آنها در تأمین بارش همسو بوده و در سایر مناطق پُربارش کاهش سهم تأمین بارش توسط تداومهای مختلف بارش تدریجی است. بنابراین الگوهای فضایی متفاوتی از سهم تأمین روزهای بارشی و مقدار بارش ایران توسط تداومهای مختلف بارش پدید میآید که نشانگر الگوهای فضایی اهمیت آنها در گستره ایران است. اهمیت بارشهای با تداوم یک روزه، الگوی فضایی خاصی را نشان نمیدهد و مهمترین تداوم بارش ایران، کم اهمیتترین تداوم بارش نیز محسوب میگردد. افزایش تداوم بارشها با افزایش میزان اهمیت آنها در ایران همسو بوده و الگوهای فضایی متفاوتی را ایجاد مینمایند. میزان اهمیت بارشهای با تداوم کوتاه (1 تا3 روز) در نیمه شرقی و میزان اهمیت بارشهای با تداوم طولانی (بیشتر از سه روز) در نیمهی غربی ایران بیشینه میباشد.
پیمان محمودی، محمود خسروی، سید ابوالفضل مسعودیان، بهلول علیجانی،
دوره 6، شماره 24 - ( دوره ششم، شماره بيستم و چهارم، تابستان 1395 )
چکیده
هدف از این مطالعه تحلیل و تعیین الگوهای همدید منجر به یخبندان های فراگیر ایران است. برای رسیدن به این هدف دمای حداقل روزانه 663 ایستگاه هواشناسی همدید و اقلیم شناسی کشور برای یک بازه زمانی 43 ساله از سال 1962 تا 2004 از سازمان هواشناسی ایران اخذ شد. در ادامه نقشه های همدمای حداقل روزانه کشور از 1/1/1962 تا 31/12/2004 به مدت 9116 روز و با استفاده از روش میانیابی کریگینگ تهیه شدند. سپس براساس یک معیار مکانی یخبندان ها به سه گروه یخبندان های جزئی (کمتر از 25 درصد از مساحت ایران)، یخبندان هائی نیمه فراگیر (بین 25 درصد تا 65 درصد) و یخبندان های فراگیر ( بیش از 65 درصد از مساحت ایران) تقسیم بندی شدند. سپس ماه ها، فصل ها و سال هایی ک یک واحد انحراف معیار پایین تر و یا بالاتر از میانگین بلندمدت روزهای همراه با یخبندان های فراگیر داشتند انتخاب و در نهایت میانگین الگوهای گردشی برای سال ها، فصل ها و ماه هایی که دارای حداکثر و حداقل فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر بودند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دوره های همراه با حداکثر فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر تقویت و گسترش نصف النهاری کم فشار جنب قطبی (کم فشار ایسلند) باعث جابجایی زبانه غربی پرفشار سیبری به سمت عرض های جغرافیایی پایین تر می شود. این جابجایی باعث استقرار یک پرفشار موضعی بر روی دریای مدیترانه می شود که گردش واچرخندی این پرفشار علاوه بر ریزش هوای سرد بر روی نیمه غربی ایران باعث عقب راندن زبانه نصف النهاری کم فشار موسمی سودان به سمت عرض های جغرافیایی پایین تر می شود که نتیجه آن چیزی جزء کاهش رطوبت و دما بر روی نیمه غربی ایران نیست. اما در دوره های با حداقل فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر شرایطی بر عکس دوره های حداکثری مشاهده می شود. بدین ترتیب که با تضعیف کم فشار جنب قطبی و متعاقب آن کاهش گستردگی مکانی مداری و نصف النهاری آن، پرفشار سیبری میل بیشتری به گسترش نصف النهاری در جهت شمالی کانون مرکزی خود پیدا می کند و از گستردگی زبانه غربی این سامانه پرفشار کاسته می شود. در نتیجه یک کم فشار موضعی بر روی دریای مدیترانه مستقر می شود. تحت چنین شرایطی، شاهد نفوذ بیشتر زبانه کم فشار موسمی سودان از طریق دریای سرخ به سمت عرض های جغرافیایی بالاتر است. لذا نفوذ این زبانه و ترکیب آن با کم فشار روی دریای مدیترانه باعث افزایش دما و همچنین رطوبت در جنوب، غرب و شمال غرب ایران می شود که این وضعیت تعدیل شرایط اقلیمی سرد بر روی نیمه غربی ایران را به همراه دارد. در سطح 250هکتوپاسکال نیز سرعت و موقعیت روباد حاکی از تضعیف سرعت آن بر روی ایران در زمان حداکثری روزهای همراه با یخبندان های فراگیر و تقویت سرعت آن در زمان حداقلی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر یران دارد.
حمزه رحیمی، سید هدایت ا... نوری زمانآبادی، سید ابوالفضل مسعودیان،
دوره 11، شماره 41 - ( دوره یازدهم، شماره چهل و یکم، پاییز 1399 )
چکیده
بخش کشاورزی ذاتاً حساس به شرایط تغییر اقلیم است و این امر موجب شده که یکی از آسیبپذیرترین بخشها به خطرات و اثرات تغییرات محیطی باشد. هدف این پژوهش، ارزیابی تغییرات محیطی با روش توصیفی-تحلیلی در شهرستان نجفآباد است که دادهها نیز به روش پیمایشی تهیه شده است. بررسیهای روند من-کندال نشان داد که دما طی یک دورهی آماری 20 ساله دارای روند صعودی بوده است. همچنین در زمینهی بارش، عدم وجود روند مشخص و کاهش بارندگی در شهرستان دیده میشود. بررسیها نشان داد که همبستگی قوی بین برداشت از منابع آب زیرزمینی با تغییرات سطح آب زیرزمینی و نیز تأثیرات مخرب روند افزایش برداشت از منابع آب زیرزمینی در شهرستان نجفآباد وجود دارد. ضریب همبستگی بارش و نوسانات سطح آب زیرزمینی نشان داد که هیچگونه ارتباطی میان این دو سری زمانی وجود ندارد. در این محدودهی مطالعاتی، روند افت سطح آب زیرزمینی مستقل از بارش بوده و ناشی از استفادهی بیرویهی آبهای زیرزمینی و نیز کاهش آب سطحی ورودی به منطقه است. نتایج ضریب همبستگی متقابل دو سری زمانی (افت سطح آب و هدایت الکتریکی) بیانگر همبستگی شدید این دو سری زمانی و همچنین اثرات منفی روند افت سطح آب زیرزمینی بر میزان هدایت الکتریکی آب در نجفآباد است. یافتههای پوشش گیاهی نشان داد در جنوب و جنوب شرق نجفآباد به دلیل تغییر کاربری کشاورزان از کشت زراعت به کاشت درختان و احداث باغات روند افزایشی داشته است، اما در بخش زیادی از شهرستان روند پوشش گیاهی منفی بوده است. بررسیها نشان داد که میزان اراضی زیرکشت زراعی و باغی شهرستان به شدت کاهش یافته و از تعداد شاغلین بخش کشاورزی کاسته شده است.