زهرا حجازی زاده، محمدحسین ناصرزاده، داریوش حاتمی، محمد رضایی،
دوره 5، شماره 17 - ( سال پنجم، شماره هفدهم، پاییز1393 1393 )
چکیده
در پژوهش حاضر با استفاده از دادههای بارش فصلی ایستگاه سینوپتیک کرمان در یک دورهی بلند مدت 50 ساله از سال 1956-2005 میلادی نوسانات بارش ایستگاه مذکور، محاسبه و روند تغییرات بارش بررسی شد. در این مطالعه از روش آماره ناپارامتریک من-کندال برای آزمون معنی داری روند تغییرات و نوسانات بارش فصلی استفاده شد. همچنین با استفاده از شاخصهای مختلف تعیین خشکسالی، دورههای خشک، عادی و مرطوب فصلی تعیین شد. نتایج آزمون حاکی از معنی دار بودن روند بارش بهارهی ایستگاه کرمان میباشد. به علاوه نتایج مدلهای مختلف خشکسالی نشانگر تغییرات معنی دار در روند بلند مدت بارش فصلی میباشد که حاکی از وقوع دورهای پدیده خشکسالی در ایستگاه کرمان است. تمامی مدلهای مورد استفاده در پژوهش حاضر هر یک به نحوی بازگو کننده نوسانات فصلی بارش ایستگاه کرمان بودند. در بین فصول مختلف، روند فصل بهار به سوی دورههای خشک در حال تغییر بوده است.نتایج پژوهش میتواند در بخشهای مختلف از جمله مدیریت بلند مدت منابع آب در کرمان و ایستگاههای مشابه به کار گرفته شود.
علیرضا کربلائی درئی، زهرا حجازی زاده،
دوره 7، شماره 27 - ( دوره هفتم، شمارهی بيستم و هفتم، بهار 1396 )
چکیده
طراحی اقلیمی روشی مناسب جهت ایجاد مکانیابی انواع سازهها و ایمنسازی در ایجاد شرایط آسایش انسان توأم با کاهش همهجانبهی هزینهی انرژی در انواع آبوهوا بوده و حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه، بررسی بهینهسازی جهت استقرار ساختمان در شهر کاشان است. این شهر در غالب ایام سال، گرم و خشک است و ضرورت دارد با تعیین بهترین جهت برای ساختمان از تابش مناسب آفتاب در مواقع گرم و همچنین در مواقع سرد از بیشترین تابش آفتاب استفاده شود. در این پژوهش، مقدار انرژی خورشیدی تابیدهشده بر سطوح قائم ساختمان بهصورت نظری و واقعی با روش محاسباتی قانون کسینوس (استیون سون) صورت پذیرفته است. برای تفکیک دورهی گرم و سرد سال با استفاده از دمای ساعتی از روش اربز (Erbs) بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد ایدهآلترین جهت برای نمای اصلی ساختمانهای یکطرفه جهتی است که در مواقع گرم، کمترین انرژی و در مواقع سرد، بیشترین انرژی را دریافت مینماید. بر این اساس، در جهت 180 درجه یا جنوب با دریافت 53.6 درصد از انرژی دریافتی در مواقع سرد و دریافت 41.7 درصد از کل انرژی در مواقع گرم جهت مناسبی به نظر میرسد. جهت مناسب برای ساختمانهای دوطرفه مربوط به جهت شمال – جنوب است؛ زیرا در مواقع گرم سال 41.7 درصد از انرژی دریافتی حاصل و در مواقع سرد سال مقدار 53.5 درصد از انرژی را دریافت میدارد. بهترین جهت مناسب برای ساختمانهای چهار طرفه مخصوصاً مجموعههای آپارتمانی جهت 60+،120-،150+ و 30- است؛ زیرا در مواقع گرم مقدار 52.8 درصد و در مواقع سرد 38.4 درصد انرژی دریافت میکند.
بهاره میرزاخانی، عقیل مددی، زهرا حجازی زاده،
دوره 8، شماره 30 - ( دوره هشتم، شمارهی سيام، زمستان 1396 )
چکیده
حوضههای بسته، به دلیل حساسیت بالا به بالانس تبخیر و بارش، مناسبترین سیستم برای مطالعات پالئو و شرایط دیرینه هستند. ازآنجاکه رودخانهها از مهمترین اجزای حوضههای رسوبی هستند، پژوهش حاضر با هدف بازسازی شرایط محیطی دیرینه در حوضهی میقان با کمک گرفتن از شواهد رسوبی پادگانه رودخانهی فصلی گچلان (بخش شمال شرقی حوضه)، مدل رقومی ارتفاع و تصاویر ماهوارهای منطقه انجام پذیرفته است. در این مطالعه سعی شد با استفاده از مشاهدهی میدانی، نمونهبرداری و انجام مطالعات دانهسنجی و مورفوسکوپی و همچنین آزمایشهای XRD و XRF بر روی 12 نمونهی رسوبی، فرآیندهای حاکم بر حوضهی میقان در گذشته بازسازی گردد. جورشدگی ضعیف، گردشدگی نسبتاً مناسب، چند نمایی بودن، تمایل به ذرات ریزدانه، بلوغ متوسط و هوازدگی پایین و میانه از مهمترین ویژگیهای اغلب نمونههای رسوبی برداشتی بودند. همچنین وجود فسیل تکستولاریا از نوع فرامینیفر که قادر به زندگی در محیطهای دریاچهای تا دریای عمیق بودهاند، میتواند نشانهای از بالا بودن تراز آب دریاچهی میقان و پیشروی آن به داخل رودخانههای حاشیهی پلایا در دورههای یخچالی کواترنری باشد. وجود کانیهای هماتیت و مگنتیت نیز در بخشی از مقطع پادگانه بیانگر وقوع هوازدگی بوده و نشان میدهد رسوبات مقاطع فوق در طول دورهی کواترنر، بهطور متناوب خارج از آب به سر بردهاند.