زهرا حجازی زاده، محمدحسین ناصرزاده، داریوش حاتمی، محمد رضایی،
دوره 5، شماره 17 - ( سال پنجم، شماره هفدهم، پاییز1393 1393 )
چکیده
در پژوهش حاضر با استفاده از دادههای بارش فصلی ایستگاه سینوپتیک کرمان در یک دورهی بلند مدت 50 ساله از سال 1956-2005 میلادی نوسانات بارش ایستگاه مذکور، محاسبه و روند تغییرات بارش بررسی شد. در این مطالعه از روش آماره ناپارامتریک من-کندال برای آزمون معنی داری روند تغییرات و نوسانات بارش فصلی استفاده شد. همچنین با استفاده از شاخصهای مختلف تعیین خشکسالی، دورههای خشک، عادی و مرطوب فصلی تعیین شد. نتایج آزمون حاکی از معنی دار بودن روند بارش بهارهی ایستگاه کرمان میباشد. به علاوه نتایج مدلهای مختلف خشکسالی نشانگر تغییرات معنی دار در روند بلند مدت بارش فصلی میباشد که حاکی از وقوع دورهای پدیده خشکسالی در ایستگاه کرمان است. تمامی مدلهای مورد استفاده در پژوهش حاضر هر یک به نحوی بازگو کننده نوسانات فصلی بارش ایستگاه کرمان بودند. در بین فصول مختلف، روند فصل بهار به سوی دورههای خشک در حال تغییر بوده است.نتایج پژوهش میتواند در بخشهای مختلف از جمله مدیریت بلند مدت منابع آب در کرمان و ایستگاههای مشابه به کار گرفته شود.
احمد پور احمد، حسین حاتمی نژاد، کرامت الله زیاری، حسنعلی فرجی سبکبار، ابوذر وفایی،
دوره 7، شماره 26 - ( دوره هفتم، شمارهی بيستم و ششم، زمستان 1395 )
چکیده
یکی از موضوعات حیاتی قرن بیست و یکم در ارتباط با پایداری شهر، الگوی رشد شهری است و امروزه اکثر محققان معتقدند ارتباط معناداری میان الگوی توسعهی کالبدی شهر (فرم شهر) و پایداری شهری وجود دارد؛ بنابراین ازآنجاکه ساماندهی کالبد شهرها بر اساس چارچوب توسعهی پایدار امری ضروری است؛ لذا هدف اصلی پژوهش شناخت الگوی توسعهی کالبدی- فضایی شهر کاشان و میزان انطباق آن با الگوی توسعهی پایدار است. نوع پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوهی انجام، توصیفی- تحلیلی است و تلاش بر آن است با درنظر گرفتن شاخصهای جمعیـت، مساحت، سرانه و تراکم، در چارچوب مدلهای کمی همچون درجهی توزیع متعادل شامل (مدل آنتروپی شانون، ضریب جینی)، درجهی تجمع (شامل ضریب موران) و مدل هلدرن به این پرسش پاسخ داده شود که: الف) آیا رشد فیزیکی شهر کاشان طی سه و نیم دههی اخیر (سالهای 1355 تا 1390) از الگوی توسعهی پایدار تبعیت نموده است؟ نتایج حاصل از بررسی الگوی فیزیکی شهر کاشان با مدلهای سنجش فرم شهری نشان میدهد ضمن توزیع نابرابر و نامتعادل جمعیت در سطح شهر و عدم هماهنگی آن با توسعهی فیزیکی طی دهههای اخیر، الگوی رشد کالبدی – فضایی شهر کاشان از الگوی پراکندهی شهری تبعیت نموده که به دنبال آن پیامدهای منفی رشد پراکنده را برای شهر کاشان به وجود آورده؛ لذا نیازمنـد بهکارگیری راهبردهای رشد هوشمند است.
حسن اکبری، سمیرا محمدیمقدم، حجتالله رشیدکلویر، توحید حاتمی خانقاهی،
دوره 11، شماره 44 - ( دوره یازدهم، شماره چهل و چهارم، تابستان 1400 )
چکیده
افزایش جمعیت شهرها و رشد و توسعهی شهرسازی از یکسو و تغییرات آبوهوایی از سوی دیگر، تعادل حرارتی شهرها را تحت تأثیر قرار داده و موجب ایجاد جزایر حرارتی شده است، لذا توجه به تأثیر طراحی در آسایش حرارتی فضاهای شهری اهمیت یافته است. در این میان، بررسی عملکرد حرارتی حیاطها بهعنوان فضاهای مشترک میان مقیاس شهری و معماری، مورد ارزیابیهای مختلفی قرار گرفته است، اما بااینوجود دانش نسبتاً محدودی در رابطه با رفتار خرداقلیمی این فضاها در دسترس است. این پژوهش به دنبال سنجش شرایط آسایش حرارتی خانههای سنتی دورهی قاجاریه در شهر اصفهان است؛ ازاینرو، تعداد 10 مورد از خانههای دورهی قاجار در شهر اصفهان انتخاب شده و با استفاده از نرمافزار ENVI-met 4 که به منظور شبیهسازی سهبعدی و سنجش شرایط خرداقلیم شهری طراحی شده است، به بررسی تغییرات پارامترهای اقلیمی شامل دما، رطوبت نسبی، سرعت باد و دمای متوسط تابشی و سنجش شرایط آسایش حرارتی در اولین روز تیرماه، بر مبنای شاخص PET پرداخته شد. نتایج نشان میدهد میزان دما در حیاطهای مرکزی موردمطالعه نسبت به فضاهای باز شهری همجوار بهطور متوسط بین 7/0-1/0 درجهی سانتیگراد کاهش، رطوبت نسبی 8/1-1 درصد افزایش و سرعت باد 2-5/1 متر بر ثانیه کاهش داشته است. میانگین دمای متوسط تابشی برای خانههای موردمطالعه بین 7/58-3/55 بوده و همبستگی بالایی میان دمای متوسط تابشی و شاخص PET وجود دارد. همچنین با توجه به شاخص PET شرایط آسایش حرارتی خانههای موردمطالعه بین تنش گرمایی متوسط و بسیار شدید قرار دارد.