11 نتیجه برای موضوع مقاله: توسعه روستايي
زهره صابونچی، جعفر جوان، حمید شایان، امیدعلی خوارزمی،
دوره 7، شماره 27 - ( 1-1396 )
چکیده
این نوشتار تلاش دارد در تحلیل چالشهای توسعهی فضاهای روستایی ایران از شاکلهی نظری تریالکتیک تولید فضای بهره جسته و درنهایت آن را با روش آیندهپژوهی پیوند زند. بهواقع درک فضای روستایی با کاربست شاکله مفهومی تریالکتیک لوفور در سهگانهای از کنشهای فضای مادی، بازنمود فضا و فضاهای بازنمود (بازتابدهندهی فرمهای مکانی، جریانهای بیرونی، کنشهای عقلانی [دانش، قدرت] و تجربیات زیسته) قادر به تجویز و پیشبینی الگوهای نوظهور برای آیندهی روستا خواهد بود. تحلیل مؤلفههای نظریهی تولید فضای لوفور و تأمل بر چگونگی تأثیر و تأثرات آنها در فضای سرزمینی ایران در پس گفتمانهای تاریخی ـ با تأکید بر شهرها ـ بهواقع بیانگر ازیادرفتگی فضاهای روستایی میباشند. اکنون آیندهی فضاهای روستایی ایران بیشتر از پیش با مسائل پیچیده و بغرنج مواجه است. فارغ از گرایشات مسئلهمحور به چالشهای توسعهی روستایی میتوان گفت فضاهای روستایی تحت تأثیر تغییرات عمیق و دگرگونیهای گسترده در بستر زمانی و مکانی سرزمینی ایران، تحولاتی را در ترکیب اجتماعی و فیزیکی ـ فضایی خود تجربه کنند. بیشک دامنه و تأثیر و برد این تحولات منوط به آینده خواهد بود. آیندهای که بهگونهای فزاینده غیرمطمئن، مقاوم در برابر کشف و آشکار شدن و مبهم به نظر میرسد؛ از همین رو روش آیندهپژوهی از میان آیندههای ممکن به جستجوی آیندههای محتمل برمیخیزد تا برای تحقق مطلوب آنها بسترسازی نماید. هرچند در رویکرد آیندهپژوهی روشهای گوناگون میتواند بهکار گرفته شود، اما در این پژوهش از روش سناریونویسی استفاده شده و با بهکار گرفتن آن میتوان سناریوهای واقعگرا و محتملِ آینده توسعهی روستایی را تدوین نمود.
رحمت الله امیر احمدی، مرتضی توکلی، راحله پودینه،
دوره 7، شماره 28 - ( 4-1396 )
چکیده
مناطق روستایی، بخش عمده ای از جمعیت و عرصه های طبیعی کشور را به خود اختصاص داده و نقش اساسی در حیات اقتصادی و اجتماعی کشور دارد. این مناطق تحت تأثیر روند ها و سیاست های دهه های اخیر دچار تحولات گسترده ای شده است، اما شواهد به گونه ای است که نشان از حرکت روستاها به سمت ناپایداری و به ویژه ناپایداری اجتماعی و اقتصادی دارد. در این پژوهش، سعی شده تا با تأکید بر ارزیابی اجتماعی – اقتصادی، نقش و تأثیر خشک سالی در روستاهای شهرستان مرزی هیرمند بررسی گردد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات موردنیاز با بررسی مستندات، مشاهده میدانی و پرسش نامه جمع آوری شده است. برای به دست آوردن سطح پایداری و ناپایداری اجتماعی– اقتصادی روستاهای محدوده ی موردمطالعه از مدل موریس دیویس استفاده شد. سپس به تجزیه وتحلیل ابعاد اجتماعی و اقتصادی قبل و بعد از خشک سالی به وسیله ی آزمون Mann-Whitney در نرم افزار SPSS پرداخته شد. نتایج حاصل از این آزمون نشان می دهد که مقدار من ویتنی برای بُعد اجتماعی برابر با 5.132 و برای بُعد اقتصادی برابر با 589.000 است که با توجه به سطح معناداری کوچک تر از 05/0 تفاوت معناداری در سطح 095/0 ملاحظه می شود؛ بدین معنی که شاخص های اجتماعی شامل دسترسی به خانه ی بهداشت، وجود امکانات تفریحی، رضایت مندی از کیفیت راه، رضایت از کیفیت مکان، رضایت مندی از عملکرد نهادهای محلی، میزان رضایت کلی از زندگی در روستا و شاخص های اقتصادی شامل امنیت شغلی، امنیت درآمد، تمایل به سرمایه گذاری در روستا، تغییر کاربری اراضی، افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی، تنوع محصولات کشاورزی در بین سال های قبل و بعد از خشک سالی دارای تفاوت معناداری هستند.
فخری صادقی، حمید شایان، جعفر جوان، حمداله سجاسی قیداری،
دوره 8، شماره 30 - ( 10-1396 )
چکیده
ﺳﺪ بهعنوان یﮑﯽ از سازههای هیدرولوژیکی، ﺑﺮای ﻣﻨﺎﻃﻖ روﺳﺘﺎیﯽ میتواند ﺳﺒﺐ اشتغالزایی، توسعهی ﻓﻌﺎﻟﯿﺖِ ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزی، توسعهی ﺟﺎده و ﻣﺴﯿﺮﻫﺎی ارﺗﺒﺎﻃﯽ، تنوعبخشی ﺑﻪ اﻗﺘﺼﺎد روﺳﺘﺎیﯽ و ﻏﯿﺮه گردد، اما بااینوجود، مسائل و مشکلات فراوانی را در زمینهی استقرار جمعیت، نوع و کیفیت معیشت و چگونگی بهرهبرداری از منابع طبیعی همچون آبوخاک به ﻧﻮاﺣﯽ روﺳﺘﺎیﯽ تحمیل کرده است. ﺷﻨﺎﺧﺖ و ﺑﺮرﺳﯽ ایﻦ نقش در تشریح روﻧﺪ توسعهی ناﭘﺎیﺪار روﺳﺘﺎیﯽ و ضرورت دگرگونی آن ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ وﺿﻌﯿﺖ غالب روﺳﺘﺎﻫﺎ ﺑﺴﯿﺎر ﻣﻔﯿﺪ است. ﻫﺪف اصلی این مطالعه، بررسی و تحلیل ارتباط احداث سدها با شرایط ناپایداری در روستاهای زیر تأثیر و اراﺋﻪی راﻫﮑﺎرهای ﻣﻨﺎﺳﺐ جهت مدیریت منابع در حوضهی صوفیچای اﺳﺖ. نوع ﺗﺤﻘﻴﻖ با توجه به هدف، کاربردی و بر اساس روش، ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ-تحلیلی است. برای انجام تحلیل روستاهای متأثر از سد، با توجه به تعداد خانوار و فاصله از سد از مجموع 59 روستای حوضه، 44 روستا بهعنوان نمونه انتخاب شدهاند. نمونههای موردمطالعه با استفاده از فرمول کوکران 386 خانوار محاسبه و درنهایت بر اساس نظرات اساتید جهت افزایش میزان اطمینان(حداقل تعداد نمونه برای روستاهای کوچک به 7 نفر افزایش داده شد) نمونه به 433 خانوار ارتقاء یافت. با توجه به آزمون t ی تک نمونهای اثرات سد بر متغیرهای اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیستمحیطی-کالبدی در سطحی ناپایدار ارزیابی شده است. بر اساس نتایج مدل معادلات ساختاری، گویههایی که عامل بیشترین ناپایداری در سه ناحیهی موردمطالعه بودهاند، مشخص شدهاند. همچنین، با توجه به آزمون ناپارامتری کروسکال-والیس، تفاوت تأثیرات میان سه ناحیهی بالادست، میان دست و پاییندست بهویژه به زیان مناطق پاییندست به اثبات رسیده است. درنهایت، بهمنظور تعدیل اثرات منفی سد، اعمال برنامه مدیریت یکپارچه و جامع منابع حوضهی آبخیز صوفیچای پیشنهاد شده است.
زهره جوانبخت قهفرخی، عباس سعیدی، فرهاد عزیزپور، جمیله توکلی نیا،
دوره 8، شماره 32 - ( 4-1397 )
چکیده
بررسی پیوندهای روستایی-شهری در هر مکان، نیازمند تحلیل جریانهایی است که در پیوند مابین سکونتگاههای شهری و روستایی وجود دارد. چنین پیوندهایی تحت عنوان «فضای جریانها» در چارچوب رویکردی شبکهای تبلور یافته و دربرگیرندهی جریانهایی از جابهجایی سرمایه، افراد، کالا، اطلاعات، نوآوری، فناوری و مانند آن است. این جریانها روندی را شامل میشوند که در شرایط مناسب میتوانند موجب همبستگی و پیوندهای روستایی-شهری باشند که نهتنها به برپایی شبکههای فضایی منتهی گردیده، بلکه زمینهی شکلگیری شبکههای اجتماعی را نیز فراهم مینمایند. این جریانها دارای اجزاء و اثربخشی چندگانه بوده، بهصورت پیوندهای فضایی متفاوتی بروز مییابند؛ ازاینرو مستلزم سیاستگذاریهای مناسب و خاص خود هستند. ازآنجاکه تقویت پیوندهای روستایی-شهری با هدف توسعهی اقتصادی و کاهش فقر، بـه شرایط جغرافیایی، اجتماعی-اقتصادی و اکولوژیکی محلی و منطقهای بستگی شدید دارد. در راستای مباحث مطرحشده، این مقاله در چارچوب نظریهی پویش ساختاری-کارکردی و در چارچوب روش تحلیلی-توصیفی به بررسی جریانهای فضایی در نواحی مرزی در استان گلستان با نمونهی موردی شهرستان گمیشان میپردازد. جامعهی آماری این تحقیق شامل 29 روستای مرزی واقع در محدودهی شهرستان گمیشان بوده که تمامی این روستاها موردبررسی قرار گرفت. نتایج بهدستآمده نشان میدهد جریانهای فضایی با توسعهی روستایی-شهری ناحیهی گمیشان رابطه داشته است. بااینوجود، تأثیرگذاری برخی جریان فضایی در ناحیهی گمیشان در حد صفر است.
بهرام ایمانی، راضیه خدابخشی،
دوره 9، شماره 33 - ( 7-1397 )
چکیده
یکی از ارکان مدیریت روستایی در کشور دهیاریها هستند که بررسی و ارزیابی عملکرد چندساله و آگاهی نسبت به نقاط قوت و ضعف آن از سوی جامعهی روستایی اقدامی ضروری برای بهینهسازی آیندهی فعالیت دهیاریها است. پژوهش حاضر با هدف بهینهسازی عملکرد دهیاریها با تأکید بر مدل شایستگی انجام شده است. جامعهی آماری، 31 روستای دارای دهیاری بخش مرکزی شهرستان ایذه با بیش از پنج سال سابقهی تأسیس است که دارای 17624 نفر جمعیت است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 380 نفر برآورد گردید که متناسب با جمعیت هر روستا توزیع گردید. انتخاب تعداد نمونهها در سطح روستاها به شیوهی تصادفی سیستماتیک بوده است. شاخصهای در نظر گرفتهشده برای تعیین شایستگی عملکرد دهیاران در چهار بعد در قالب 47 گویه طراحی گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط پانل متخصصان مورد تأیید قرار گرفت. پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ 84/0 برآورد گردید. جهت تجزیهوتحلیل از نرمافزار spss و lisrel بهره گرفته شد. نتایج نشان داد از بین ابعاد شایستگی مدیران، عملکرد دهیاران در بعد زیستمحیطی با بار عاملی 74/0 دارای بیشترین شایستگی و عملکرد اقتصادی با 65/0 دارای کمترین میزان شایستگی بوده است. بر اساس نتایج بهدستآمده دهیاران عملکرد مناسبی در زمینهی عدالت، مشارکت و تحرک اجتماعی، برگزاری مراسمات و جشنها، بهبود توانمندسازی روستاییان و خودکفایی آنها داشتهاند. مسائل و مشکلات مالی دهیاریها در زمینهی ایجاد اشتغال، کنترل و مدیریت هزینهها، تأمین درآمد جهت بهبود و توسعهی کارآفرینی و تأمین بازار برای فروش کالا و خدمات کشاورزی و توسعهی خدمات برتر در سطح روستا از جمله عواملی است که شایستگی عملکرد دهیاران را در بعد اقتصادی تحت تأثیر خود قرار داده است.
محمدرضا پودینه، میثم طولابینژاد، مهرشاد طولابینژاد،
دوره 10، شماره 37 - ( 7-1398 )
چکیده
تغییرات آبوهوایی و ازجمله وقوع خشکسالی اثرت زیادی بر فعالیتها و معیشت خانوارهای روستایی بهویژه در روستاهای مناطق مرزی که با کمبود گزینههای معیشتی روبهرو هستند، وارد میسازد. با توجه به اهمیت این موضوع، در پژوهش حاضر به بررسی اثرات خشکسالی بر فعالیتها و معیشت خانوارهای روستایی شهرستان میرجاوه پرداخته شد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی است. ابزار گردآوری دادهها و اطلاعات پرسشنامه، مصاحبهی آزاد و مشاهدهی محقق از منطقهی موردمطالعه بوده است. جامعهی آماری، خانوارهای روستایی شهرستان میرجاوه در استان سیستان و بلوچستان است (29752 N=). با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونهگیری سهمیهای، 348 خانوار بهعنوان نمونه انتخاب گردید. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و مدل رگرسیون لجستیک باینری (روش LM-نیوتن-مارکارد-رافسون) استفاده شد. نتایج نشان داد که از میان 18 متغیر در نظر گرفتهشده، وقوع خشکسالی به ترتیب بیشترین اثر را بر پنج متغیر کاهش تولیدات کشاورزی، کاهش درآمد و پسانداز، افزایش مهاجرت روستایی، کاهش منابع آب و کاهش تنوع گیاهی و جانوری منطقه داشته است. همچنین از نظر اثرات کلی خشکسالی بر ابعاد معیشتی خانوارهای روستایی، این پدیده بیشترین اثر را بر فعالیتهای اقتصادی، محیطی- فیزیکی و اجتماعی داشته است. از نتایج این پژوهش برای کاهش اثرات خشکسالی بر فعالیتها و معیشت روستایی، کاهش مهاجرت روستایی و انجام روشهای سازگاری با اثرات مهم آن میتوان استفاده نمود.
مهدی معصومی، علیاکبر عنابستانی، غریب فاضلنیا، امیدعلی خوارزمی،
دوره 10، شماره 40 - ( 4-1399 )
چکیده
اقتصاددانان در دهههای اخیر از گردشگری بهعنوان کاتالیزوری کارآمد برای بازسازی و توسعهی اقتصادی-اجتماعی نواحی روستایی یاد میکنند؛ بهطوریکه طی سالهای اخیر از گردشگری بهعنوان ابزاری برای حل چالشهای اقتصادی- اجتماعی در نواحی روستایی حاشیهای و یا روستاهایی که با کاهش فعالیتهای کشاورزی سنتی روبهرو هستند، استفاده میکنند. در این راستا تحقیق حاضر، در پی ارزیابی فضایی شاخصهای توسعه پایدار سکونتگاههای روستایی در منطقهی تجاری دهشیخ-سیگار، شهرستان لامرد واقع در استان فارس است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و جامعهی آماری آن شامل تمامی 1968 خانوار روستایی با 7281 نفر جمعیت ساکن در 13 روستای منطقهی تجاری دهشیخ -سیگار در شهرستان لامرد است که با استفاده از فرمول کوکران با سطح خطای 06/0، تعداد 235 خانوار بهعنوان خانوارهای نمونهی برآورد و به روش تصادفی مورد پرسشگری قرار گرفتند. برای تجزیهوتحلیل دادهها، از نرمافزارهای، آنتروپی شانون، MABAC، ArcGIS و آزمون T تک نمونهای و رگرسیون خطی در نرمافزار SPSS استفاده گردیده است. یافتههای پژوهش مؤید آن است که در تمامی متغیرهای تحقیق میزان اثرگذاری گردشگری تجاری بر توسعه پایدار سکونتگاههای روستایی در منطقهی تجاری دهشیخ-سیگار، شهرستان لامرد بالاتر از میانهی نظری (3) است. نتایج سطحبندی پایداری روستاهای مورد مطالعه متأثر از گردشگری تجاری با استفاده از مدل ماباک در روستاهای سیگار، دهشیخ و کرهمچی بالاترین سطح را نشان میدهد. گردشگری تجاری با مقدار R (959/0) دارای بیشترین میزان تأثیر بر توسعه پایدار سکونتگاههای روستایی در منطقهی موردمطالعه بوده است. در تحلیل فضایی اثرگذاری گردشگری تجاری بر توسعه پایدار روستاهای موردمطالعه، روستاهای دولتآباد، حسن کمالی، فیروزآباد، کاکلی با مقدار R2 (992/0، 988/0، 986/0 و 983/0) دارای بیشترین تأثیر و در روستاهای دهشیخ و سیگار با ضریب R2 (865/0 و 925/0) از عملکرد ضعیفی برخوردار است.
حسین کریمزاده، ناهید رحیمزاده، زهرا شوکتی،
دوره 11، شماره 42 - ( 10-1399 )
چکیده
بیش از 20 میلیون نفر جمعیت در روستاهای کشور زندگی میکنند که اکثریت قریب به نزدیک آنها به حداقل خدمات بهداشتی و آموزشی جهت رفع نیازهای خود دسترسی ندارند. حتی در مکانهایی که چنین خدماتی وجود دارد، سطح خدماتدهی آنقدر ضعیف است که نمیتوان گفت نیازهای دسترسی آنها به این خدمات برآورده شده است. در سطح روستاهای شهرستان تبریز نیز ضعف دسترسی به خدمات آموزشی و بهداشتی مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده و ضمن طولانی کردن سفرها و افزایش زمان آنها، هزینهی افراد را نیز افزایش داده است. این تحقیق به منظور بررسی دسترسی فضایی و زمانی به خدمات بهداشتی و آموزشی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان تبریز صورت گرفته است. روش مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است که بر اساس آن، پس از تشکیل بانک اطلاعات مکانی از فضاهای درمانی و آموزشی در نرمافزار ArcGIS و با بهرهگیری از مدلهای برآورد دسترسی، وضعیت شاخصهای دسترسی دهستانهای بخش مرکزی شهرستان تبریز به هر یک از خدمات تعیین شد. نتیجهی تحلیل بیانگر عدم انطباق بین توزیع جمعیت و پراکنش خدمات آموزشی و بهداشتی است. بهعبارتیدیگر، روستاهای مرکزی و بزرگ دارای دسترسی بهتری نسبت به نواحی پیرامونی هستند اما به دلیل نبود خدمات کافی سطح پوشش ضعیفی دارند.
علیرضا جمشیدی، علی اکبر عنابستانی،
دوره 11، شماره 42 - ( 10-1399 )
چکیده
روستاها، بهعنوان قلب تولیدی جوامع مبتنی بر معیشت کشاورزی، ازجمله زیستبومهای زندهای هستند که در شرایط بحرانی خشکسالی خسارات عدیدهای را متحمل میشوند. از طرفی دیگر، توجه به راهبردهای ظرفیتسازی اجتماعات محلی (ساکنان مناطق روستایی) در مواجهه با بحران و ارتقای ظرفیتهای آنان در بازیابی شرایط خود (راهبردهای تابآورانه) در برابر خشکسالی و رکود کشاورزی ناشی از آن حائز اهمیت فراوان است؛ لذا هدف از مطالعهی حاضر، بررسی عوامل تأثیرگذار بر توسعهی تابآوری روستاییان غرب دریاچهی ارومیه در برابر تغییر اقلیم (با تأکید بر خشکسالی) با استفاده از الگوی ساختاری-تفسیری است. جامعهی آماری مطالعهی حاضر را نخبگان محلی، کشاورزان پیشرو و سایر افراد ساکن در مناطق روستایی موردمطالعه که به نوعی مطلع محلی بودند (30 نفر)، تشکیل میدهند. گردآوری دادهها جهت بررسی عوامل تأثیرگذار بر توسعهی تابآوری به دو صورت اسنادی و پیمایشی صورت گرفت. ابزار پژوهش، پرسشنامه و مصاحبه بود. برای تجزیهوتحلیل ساختاری اطلاعات جمعآوریشده از نرمافزار میکمک استفاده شده است. نتایج پژوهش و نحوهی توزیع و پراکنش متغیرهای استخراجی در صفحهی پراکندگی نشان داد که سیستم موردمطالعه ناپایدار است. همچنین بر اساس نتایج اثرات مستقیم و غیرمستقیم 20 متغیر بهعنوان عوامل کلیدی انتخاب شدند که از میان آنها 12 عامل به معیار اقتصادی، 3 به معیار اجتماعی و 3 به معیار فنی مربوط شده و بیشترین تأثیر را بر توسعهی تابآوری روستاییان ساکن در غرب دریاچهی ارومیه در مقابل خشکسالی دارند.
محمدابراهیم رمضانی، کیومرث خداپناه،
دوره 11، شماره 43 - ( 1-1400 )
چکیده
سازگاری با خشکسالی بنا به ماهیت پیچیدهی این پدیده، وابسته به عوامل متعدد اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی، زیرساختی و مدیریتی است و فرآیند توسعهی روستاهای واقع در شرایط خشکسالی نیز وابسته به عوامل متعددی است که ناشی از شرایط خشکسالی است. خشک شدن دریاچهی ارومیه هم ضرورت و اهمیت سازگاری سکونتگاههای روستایی را با شرایط فعلی این دریاچه اجتنابناپذیر کرده است، لذا پژوهش حاضر با هدف اصلی شناسایی مؤلفههای کلیدی توسعهی روستایی در سطح روستاهای حوضهی آبریز دریاچهی ارومیه صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی-اکتشافی و مبتنی بر اصول آیندهپژوهشی است. نتایج یافتههای پژوهش نشان داد که از مجموع 67 متغیر مؤثر بر مدیریت روستایی مبتنی بر خشکسالی دریاچهی ارومیه، 9 عامل بهعنوان پیشران کلیدی محسوب میشوند که عبارتاند از؛ کشت محصولات مقاوم به خشکسالی، آموزش و مهارتافزایی روستاییان، کنترل فرسایش خاک، توجه به تنوع معیشتی روستاییان، اجرای طرحهای آبخیزداری، استفاده از سیستم آبیاری بارانی و قطرهایی، جلب مشارکت روستاییان در اجرای طرحهای احیای دریاچهی ارومیه، بیمهی محصولات کشاورزی و دامی در برابر حوادث و مقابله با ریزگردها. در نهایت با توجه یافتههای پژوهش پیشنهاد میشود با اتخاذ رویکرد جامع اجتماعی، فنی و کشاورزی اقدام به تسهیل سازگاری روستاییان و سکونتگاههای آنها با شرایط خشکی دریاچهی ارومیه نمود.
محمدرضا دربان آستانه، حمید شایان، علی اکبر عنابستانی، حمداله سجاسی قیداری،
دوره 12، شماره 45 - ( 7-1400 )
چکیده
امروزه نوآوری اهمیت روزافزونی در توسعه و کارآفرینی جهان دارد و عامل مهمی در تولید ثروت و درآمد خصوصاً در کشورهای توسعهیافته محسوب میشود. نوآوری، نیروی محرکهی کارآفرینی و عامل ایجاد اشتغال مولد، بهرهوری منابع انسانی، رفاه اجتماعی و توسعه است. هدف از این پژوهش، تحلیل میزان اثرگذاری عوامل مؤثر بر نوآوری در فرآیند کارآفرینی شهرستان فاروج است تا با شناخت و تقویت عوامل اثرگذار گامی در مسیر توسعهی مناطق روستایی برداشته شود. برای رسیدن به هدف تحقیق، از روش تحقیق ترکیبی (توصیفی-تحلیلی) استفاده شده است. جامعهی آماری، کلیهی کارآفرینان و افراد نمونه و موفق در روستاهای شهرستان است که طی 10 سال بهعنوان باغدار و کشاورز نمونه بودهاند و به تعداد 63 نفر به صورت تمامشماری انتخاب شدهاند. روایی ابزار پژوهش با بهرهگیری از نظرات کارشناسان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (898/0=α) تأیید شد. به منظور تجزیهوتحلیل دادهها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی از نرمافزار spss و متناسب با مقیاس متغیرها از آزمونهای خی دو، فریدمن، همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج آمارهای توصیفی پژوهش مشخص میکنند که شاخص ویژگیهای فردی با آمارهی 3.37 و شاخص فرهنگی و قانونگذاری با آمارهی 3.29 بالاترین میانگین را بهعنوان شاخصهای ساختاری نوآوری روستایی دارد. نتایج آزمون فریدمن به منظور مقایسهی میزان تأثیر و اولویتبندی هر یک از شاخصهای مؤثر در نوآوری نشان میدهد که ویژگیهای فردی (با میانگین رتبهای 5.86) بالاترین اولویت و شاخص خارجی، کمترین اولویت را دارد. با توجه به نتایج همبستگی پیرسون مشخص شد بین شاخصهای فردی، آموزش و پژوهش، اقتصادی و زیرساختی با سطح کارآفرینی آنها رابطهی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج حاصل از تحلیل مسیر شاخص فردی با ضریب تأثیر 0.334 و در مرتبهی بعد شاخص آموزش و پژوهش با ضریب تأثیر 0.238 و شاخص اقتصادی با ضریب تأثیر 0.131 بیشترین تأثیر را بر شکلگیری کارآفرینی روستایی دارند.