3 نتیجه برای موضوع مقاله: مسکن شهري
عارف شاهی آقبلاغی، یعقوب زنگنه، حسن خدابنده لو، عباس درودی نیا،
دوره 7، شماره 26 - ( 10-1395 )
چکیده
کیفیت محیط شهری بهعنوان بخشی از کیفیت زندگی، از مباحث کلیدی در حوزهی مطالعات شهری است که با رشد سریع شهرها و تمرکز جمعیت و فعالیت دستخوش تغییر قرارگرفته است. به دلیل اینکه کیفیت محیط شهری دارای دو بعد عینی و ذهنی است، سنجش آن نیز به دو صورت محیط عینی و بر اساس ادراک افراد از محیط شهری انجام میپذیرد. در همین زمینه، مقالهی حاضر باهدف سنجش کیفیت محیط شهری مسکن مهر شهر سبزوار اقدام به شناخت و ارزیابی شاخصهای مؤثر بر کیفیت محیط شهری نموده است. این پژوهش، ازنظر هدف دارای رویکردی کاربردی- توسعهای و ازنظر روش، توصیفی ـ تحلیلی است. روش گردآوری دادهها ابتدا بهصورت کتابخانهای و اسنادی بوده و سپس بعد از طراحی پرسشنامه و محاسبهی جامعهی آماری که ساکنین مسکن مهر شهر سبزوار هستند، از طریق فرمول کوکران تعداد 340 پرسشنامه پیشبینی شده و از طریق پیمایش میدانی بهصورت تصادفی تکمیل گردیدند. شیوهی تحلیل این تحقیق، آزمون T تک نمونه و رگرسیون چندمتغیره است که بهصورت سلسله مراتبی مورد تحلیل قرارگرفته است. نتایج مطالعه، نشاندهندهی رضایت ساکنین ویژگیهای سکونتی و عدم رضایت از ویژگیهای محیط شهری است. کیفیت محیط شهری برآیند ویژگیهای محیط سکونتی و ویژگیهای محیط شهری است که با میانگین 2.62 کمتر از میانگین نظری (3) است که نشان سطح پایین کیفیت محیط شهری و عدم رضایت شهروندان است. همچنین در بین شاخصهای سهگانهی محیط شهری، ویژگیهای کالبدی- فضایی با ضریب بتای 735/0 اهمیت بیشتری از ویژگیهای اجتماعی با ضریب بتای 732/0 و ویژگیهای محتوایی با ضریب بتای 603/0 دارد. در تحلیل سطح نهایی مدل نیز محیط شهری با ضریب بتای 014/1 اهمیت بیشتری نسبت به محیط مسکونی با ضریب بتای 513/0 در سنجش کیفیت محیط شهری محدودهی موردمطالعه دارد.
جواد جمال آبادی، مهدی زنگنه، فرشید روحی، زهرا حبیب زاده،
دوره 8، شماره 31 - ( 1-1397 )
چکیده
امروزه مسکن بهعنوان یکی از بخشهای مهم اقتصادی و اجتماعی در برنامهریزیهای کلان کشور موردتوجه واقع شده است. ازآنجاییکه مسکن یکی از نیازهای اساسی انسان و ازجمله مهمترین کاربریهای شهری به شمار میآید، شکل مناسب و مطلوب مسکن بهنوبهی خود نقشی تعیینکننده در تأمین این نیازها بر عهده دارد و از طرفی مهمترین عامل تأثیرگذار در میزان رضایتمندی فرد از سکونت در یک محله و نوع زندگی خویش، مسکن و شرایط محیطی آن محله است و زندگی در شرایط مسکونی نابهنجار(چه به لحاظ کیفیت و چه به لحاظ کمیت مسکن) سلامت جسمی و روانی ساکنین را بسیار متزلزل و نابسامان میسازد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مطلوبیت مسکن از دیدگاه ساکنان شهرک اندیشهی شهر سبزوار انجام گرفته است. روش تحقیق از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از حیث هدف، کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات نیز بهصورت اسنادی و میدانی و بعد از طراحی پرسشنامه و محاسبهی جامعهی آماری که ساکنین شهرک اندیشهی شهر سبزوار هستند، از طریق فرمول کوکران تعداد 400 پرسشنامه پیشبینی شده و از طریق پیمایش میدانی بهصورت تصادفی تکمیل گردیدند. در این تحقیق، تعداد 36 گویه در قالب 5 شاخص اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی، کالبدی، کیفیت مسکن، جهت بررسی دیدگاه ساکنان در رابطه با مطلوبیت مساکن به کار گرفته شده است. روایی پرسشنامهی مورداستفاده با آزمون آلفای کرونباخ، 723/0 مورد تأیید قرار گرفته است. برای تحلیل ارتباط بین متغیرها از روش اسپیرمن، آزمون کای اسکوئر و t تک نمونه و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که ساکنین در شهرک اندیشه، کیفیت محیط مسکونیشان را نسبتاً رضایتبخش دانستند، اما شاخص محیطی- کالبدی از دیدگاه ساکنان در پایینترین رتبه قرار گرفته است.
حسن اکبری، سمیرا محمدیمقدم، حجتالله رشیدکلویر، توحید حاتمی خانقاهی،
دوره 11، شماره 44 - ( 4-1400 )
چکیده
افزایش جمعیت شهرها و رشد و توسعهی شهرسازی از یکسو و تغییرات آبوهوایی از سوی دیگر، تعادل حرارتی شهرها را تحت تأثیر قرار داده و موجب ایجاد جزایر حرارتی شده است، لذا توجه به تأثیر طراحی در آسایش حرارتی فضاهای شهری اهمیت یافته است. در این میان، بررسی عملکرد حرارتی حیاطها بهعنوان فضاهای مشترک میان مقیاس شهری و معماری، مورد ارزیابیهای مختلفی قرار گرفته است، اما بااینوجود دانش نسبتاً محدودی در رابطه با رفتار خرداقلیمی این فضاها در دسترس است. این پژوهش به دنبال سنجش شرایط آسایش حرارتی خانههای سنتی دورهی قاجاریه در شهر اصفهان است؛ ازاینرو، تعداد 10 مورد از خانههای دورهی قاجار در شهر اصفهان انتخاب شده و با استفاده از نرمافزار ENVI-met 4 که به منظور شبیهسازی سهبعدی و سنجش شرایط خرداقلیم شهری طراحی شده است، به بررسی تغییرات پارامترهای اقلیمی شامل دما، رطوبت نسبی، سرعت باد و دمای متوسط تابشی و سنجش شرایط آسایش حرارتی در اولین روز تیرماه، بر مبنای شاخص PET پرداخته شد. نتایج نشان میدهد میزان دما در حیاطهای مرکزی موردمطالعه نسبت به فضاهای باز شهری همجوار بهطور متوسط بین 7/0-1/0 درجهی سانتیگراد کاهش، رطوبت نسبی 8/1-1 درصد افزایش و سرعت باد 2-5/1 متر بر ثانیه کاهش داشته است. میانگین دمای متوسط تابشی برای خانههای موردمطالعه بین 7/58-3/55 بوده و همبستگی بالایی میان دمای متوسط تابشی و شاخص PET وجود دارد. همچنین با توجه به شاخص PET شرایط آسایش حرارتی خانههای موردمطالعه بین تنش گرمایی متوسط و بسیار شدید قرار دارد.