3 نتیجه برای Arid Areas
دکتر عزت ا... قنواتی، ابـراهیم تقـوی مقـدم، مهدی مساحیخوراسکانی،
دوره 2، شماره 5 - ( 7-1390 )
چکیده
شهر سبزوار با جمعیتی معادل 230 هزار نفر یکی از شهرهای پر جمعیت شمال شرق کشور بعد از مشهد است که با تولید 140 تن زباله در روز، رتبه دوم تولید زباله در استان خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است. با توجه به تاثیر مخرب این پسماندیها بر محیطزیست، از جمله آلودگی خاک، آلودگی آب، آلودگی منظر و .... یک پژوهش کل نگر وجامع لازم است تا بتواند با در نظر گرفتن همه جوانب و رعایت تک تک اصول زیست محیطی، بهترین مکان را برای دفن بهداشتی زباله تعیین کند. در این پژوهش ابتدا لایههای مورد نیاز ساخته شد، سپس با استفاده از روش کمی- کیفی تحلیل سلسله مراتبی و وزن دهی به پارامترهای مؤثر بر انتخاب محل دفن زباله، مناسبترین مناطق برای دفن زباله در قالب یک نقشه پهنهبندی تعیین و گزینههای پیشنهادی رتبهبندی گردید. همچنین با استفاده از روش کمّی Topsis نیز گزینههای مناسب جهت دفن پسماند جامد شهر سبزوار رتبهبندی شد. سپس جهت ارزیابی دقت روشهای به کار گرفته شده براساس معیارهای مؤثر در انتخاب مکان مناسب جهت دفن پسماند جامد شهری، هر کدام از گزینههای پیشنهادی در دو روش مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد گزینههای پیشنهادی روش Topsis به دلایل فاصله زیاد از محل تولید پسماند، قرارگیری در حاشیه محور ارتباطی تهران ومشهد و قرارگیری در مسیر باد غالب، فاقد شرایط لازم جهت احداث تاسیسات دفن پسماند میباشند. بر همین اساس مشخص گردید که اولویتهای تعیین شده در روش تحلیل سلسله مراتبی جهت دفن پسماند، مناسبتر میباشند.
حسن حکمت نیا،
دوره 2، شماره 6 - ( 10-1390 )
چکیده
الگوی رشد و توسعه کالبدی شهر کویری بافق با وجود محدودیتهای شدید اراضی و آبی، علاوه بر ناپایداری زیست محیطی و اکولوژیکی، در ابعاد اجتماعی ـ اقتصادی نیز محسوس است. هدف از این پژوهش ساماندهی الگوی فیزیکی گسترش شهر کویری بافق است، براین اساس نوع تحقیق کاربردی و روش پژوهش توصیفی ـ تحلیلی است که از مدلهای کمّی و نرمافزارهای رایانهای SPSS استفاده شده است. نتایج حاصل از یافتههای تحقیق نشان میدهد شهر کویری بافق از نظر رشد و گسترش فضایی قبل از اکتشاف معادن سنگآهن، سرب و روی از رشد آرام برخوردار بوده است، امّا از زمان اکتشاف این معادن رشد شتابان را پشت سر گذاشته، که بیشترین افزایش جمعیت مربوط به دههی 1355ـ 1345 با نرخ رشد سالانه 5/8 درصد بوده است. دلایل رشد بالا دراین دهه را میتوان گسترش فعالیتهای اقتصادی در زمینه معادن، افزایش مهاجرت روستا ـ شهر و مهاجرین جنگ تحمیلی دانست؛ بنابراین توسعهی شهر از الگوی رشد پراکنده یا گسترش افقی متصور است و در بین نواحی دهگانهی شهر بافق ناحیهی 3 با عدد 746/0 پایدارترین ناحیه و ناحیه 8 با عدد 557/0 ناپایدارترین ناحیه شناخته شده است.
محمودرضا میرلطفی، حمید حیدری مکرر، زهرا شهرکی خمر،
دوره 10، شماره 40 - ( 4-1399 )
چکیده
جاذبههای منطقهای، منبع قدرتدهنده به سیستم گردشگریاند و توسعهی گردشگری در نواحی روستایی مناطق خشک که دارای پتانسیلهای لازم برای گسترش گردشگریاند، از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است. هدف تحقیق حاضر، شناسایی و اولویتبندی پتانسیلهای گردشگری روستایی مناطق خشک در روستاهای شهرستان زهک است. این پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی- تحلیلی و جامعهی آماری تحقیق، روستاهای دارای پتانسیل گردشگری شهرستان زهک و کلیهی خانوارهای ساکن در آن است. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه برای خانوارها 362 در نظر گرفته شد. روش گردآوری اطلاعات و دادههای پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانهای، اسنادی و پرسشنامه است و برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزارهای Excel، ArcGIS، Spss، مدل انحراف از اپتیمم و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که مهمترین پتانسیل گردشگری شهرستان زهک، جاذبههای اجتماعی-فرهنگی با میانگین 95/4 و پتانسیل تاریخی با میانگین 30/1 دارای پایینترین رتبه است. همچنین به لحاظ برخورداری از پتانسیل گردشگری بر اساس مدل انحراف از اپتیمم روستای قلعهنو، شیبگوره و خیرآباد دارای بالاترین رتبه و روستاهای پلگی خمر، بدیل و واصلان دارای پایینترین رتبه هستند.