7 نتیجه برای Participation
خدیجه بوذرجمهری، حمید شایان، فخری صادقی،
دوره 1، شماره 1 - ( 7-1389 )
چکیده
هدف اصلی این پژوهش شناسایی نقش زنان روستایی در توسعه بخش کشاورزی شهرستان بناب و شناسایی متغیرهای اثرگذار (عوامل فردی، خانوادگی، سازمانی) بر میزان مشارکت آنان در فعالیتهای مختلف کشاورزی است. روش تحقیق توصیفی ـ تحلیلی بوده و براساس مطالعات پیمایشی و کتابخانهای، اطلاعات لازم جمعآوری و مورد توصیف و تحلیل آماری قرار گرفته است. با فرمول کوکران، 353 زن روستایی فعال در امور مختلف کشاورزی، از 8 روستای نمونه دهستان بناب، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و با روش نمونهگیری تصادفی ساده مورد پرسشگری قرار گرفتند. برای توصیف و تحلیل دادهها از نرم افزار آماری spss و آزمونهای t تک نمونهای، t استودنت و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصله حاکی از آن است که زنان در امور زراعی و در مرحله برداشت مشارکت بیشتری دارند و برخی از عوامل چون فردی، خانوادگی و سازمانی، مانع از مشارکت زنان روستایی در امور کشاورزی شده است.
محمـود فـال سلیمـان، بهاره چکشی،
دوره 1، شماره 3 - ( 1-1390 )
چکیده
پروژهی مشارکتی بینالمللی «ترسیب کربن»، کار مشترک دولتایران، برنامه عمران ملل متحد (UNDP) و تسهیلات زیستمحیطی جهانی (GEF) است. محل اجرای این پروژه، بخشی از اراضی شرق استان خراسان جنوبی است که به علت همجواری با مرز افغانستان، و حضور پناهندگان افغانی به شدت تخریب شده است. هدف این پروژه در سه سطح جهانی، ملی و محلی تعریف گردیده است که رابطه پیوسته و سیستماتیکی بین کاهش گرمایش جهانی با احیای اراضی در مناطق خشک و نحوهی مدیریت منابع محیطی را با مشارکت مردم محلی بیان میکند. در سطح محلی این پروژه به منظور بسط و توسعهی دیدگاههای مشارکتی در احیای مراتع و افزایش توان و ظرفیت «ترسیب کربن» و نیز بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی ساکنان محلی اجرا گردیده است؛ از اینرو بر بسیج و توانمندسازی جامعه محلی به عنوان ابزار اساسی برای مدیریت مراتع و فعالیتهای اقتصادی تکیه داشته و در این راستا به آموزشهای متنوع جهت رشد سرمایه انسانی، تشکیل گروههای توسعه روستایی به عنوان سرمایه اجتماعی، صندوقهای خرد اعتباری به عنوان سرمایهی مالی و توسعه روستاها برای مردم وبا کمک مردم به عنوان سرمایهی فیزیکی و احیای مراتع در قالب واحدهای مدیریت منابع طبیعی، تحت عنوان سرمایهی زیستمحیطی عمل نموده است. این مقاله با پایش و مانیتورینگ تأثیرات اقتصادی و اجتماعی این پروژه در سه سال متوالی، به ارزیابی دستاوردهای آن بر پایهی اهداف مطمح نظر پرداخته است. نتایج نشان میدهد میزان اهداف مطلوب و رضایتبخش بوده و موجب تحولات در شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی در منطقه اجرای طرح گردیده است.
رضا خسروبیگی بزچلویی، مجتبی نجمی،
دوره 7، شماره 28 - ( 4-1396 )
چکیده
کاهش آسیب های زیست محیطی و جلوگیری از تخریب اراضی و کاهش تنوع زیستی، طی سال های اخیر، به یکی از دغدغه های اصلی سیاست گذاران کشاورزی و حفظ محیط زیست تبدیل شده است. در این میان، برنامه های پرداخت بهای خدمات اکوسیستم(PES)- در این پژوهش، پروژه ی بین المللی ترسیب کربن(CSP) - با ارائه ی مشوق های مالی برای تغییر ساختار و به کارگیری شیوه هایی که کم تر به محیط زیست آسیب وارد می سازند، از مشارکت جوامع محلی برای کمک به دولت در مدیریت محیط زیست بهره می برد. در مقاله ی حاضر به بررسی تجربیات اجرای برنامه های پرداخت بهای خدمات اکوسیستم در یک محیط نهادی ضعیف و تأثیر آن بر چگونگی مشارکت بهره برداران روستایی(دامداران) در منطقه ی گل چشمه از توابع شهرستان محلات پرداخته شده است. ایﻦ ﭘﮋوﻫﺶ، ﺑﻪ ﺻﻮرت ﮐﯿﻔﯽ و ﺑﻪ روش مطالعه ی موردی اﻧﺠﺎم گرفته است. گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساخت یافته و عمیق از 43 نفر از بهره برداران روستایی استخراج شده است. تحلیل و کدگذاری تفسیری یافته های حاصل از مصاحبه ها منجر به پیدایش 4 مضمون اصلی تحت عنوان نحوه ی پرداخت تسهیلات: منبع/ هدف، اشتراک گذاری هزینه ها/ توزیع عادلانه منابع/ جبران هزینه ها و دست یابی به سود منطقی، مشاوران محلی/ حمایت مداوم و مستمر و ساختار جمعی فعالیت/ ارتباطات و شبکه های اقتصادی و اجتماعی شد که در میزان مشارکت بهره برداران محلی تأثیرگذار بودند. به طور خلاصه می توان گفت پروژه ی ترسیب کربن با دو ضعف اساسی مواجه است: 1) ناکارآمدی ترتیبات نهادی: بسیاری از سازوکارهای مدیریتی تنظیم شده با واقعیت های موجود در منطقه و علایق مردم محلی هماهنگی ندارد و مانع از استفاده ی پایدار از منابع آب وخاک و نیز شکل گیری کارهای جمعی(واقعی) می شود؛ 2) افزایش بازدهی و سودآوری صندوق های محلی: بهره برداران به دلیل ناچیز بودن پرداخت ها قادر به استفاده از تجهیزات و نهاده های جدید برای گذار و ارتقای اشتغال های جایگزین و درنهایت تبدیل و بالا بردن ارزش افزوده ی محصولات تولیدی نیستند، لذا در این وضعیت روی به محافظه کاری آورده اند و ریسک نمی کنند.
محمود آروین، حسین فرهادی خواه، احمد پوراحمد،
دوره 8، شماره 29 - ( 7-1396 )
چکیده
امروزه مشارکت یکی از مفاهیم عمده و اصلی توسعهی پایدار به شمار میرود. یکی از جنبههای مشارکت، مشارکت شهروندان در امور شهری است که هرچه مردم جامعه مشارکت بیشتری در امور شهر داشته باشند، امکان کسب موفقیت بیشتر فراهم میشود، تهیه و اجرای طرحهای شهری راحت انجام میگردد و سطح زیست به دنبال آن بهبود مییابد. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر شاخصهای زمینهساز مشارکت ساکنان منطقهی 9 شهر تهران در امور شهری است. پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی و ازنظر گردآوری دادهها جز پژوهشهای توصیفی- پیمایشی و مدل معادلات ساختاری برای تحلیل دادهها استفاده شده است. با استفاده از مرور ادبیات تحقیق پرسشنامهای با 8 متغیر(آگاهی اجتماعی، تعامل اجتماعی، اعتماد اجتماعی، همبستگی اجتماعی، مشارکت عملی، نگرش به مشارکت، رضایتمندی، دلبستگی به مکان) و تعداد 57 سؤال تدوین شد. جامعهی آماری ساکنان منطقهی 9 شهر تهران با 158425 نفر است که با فرمول کوکران حجم نمونه 384 بهدست آمده است. بهمنظور تحلیل دادهها از نرمافزارهای SPSS21 و smart- PLS3 استفاده گردید. نتایج بیانگر این است که متغیرهای تعامل اجتماعی، همبستگی اجتماعی، اعتماد اجتماعی و آگاهی اجتماعی از حوزهی سرمایهی اجتماعی بر نگرش به مشارکت تأثیر معناداری دارند. متغیر رضایتمندی بر دلبستگی به مکان اثر دارد و دلبستگی به مکان بر نگرش به مشارکت و مشارکت عملی تأثیر مثبتی دارد. بهطورکلی بحث مشارکت شهروندان در امور شهری در منطقهی 9 همزمان از ویژگیهای اجتماعی، مکانی و فردی تأثیر میپذیرد.
مریم مختاری، علیرضا وحیدزاده، رامین مرادی،
دوره 8، شماره 31 - ( 1-1397 )
چکیده
موضوع این پژوهش، موانع توسعهی اجتماعی سکونتگاههای غیررسمی شهر کرمان است. علیرغم گذشت بیش از یک دهه از زمان ابلاغ سند بالادستی ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی بوده و مسئلهی آن توسعهنیافتگی اجتماعی مناطق ذکر شده است. جامعهی موردمطالعه این پژوهش، چهار سکونتگاه غیررسمی شهرک پدر، صنعتی، صیاد شیرازی و فیروزآباد بوده و روش انجام آن کیفی با رویکرد نظریهی زمینهای و استفاده از استراتژی مدل پارادایمی است. برای نمونهگیری در این پژوهش از روش هدفمند و مبتنی بر قاعدهی انتخاب تدریجی استفاده شده است. تکنیک جمعآوری دادهها مصاحبهی عمیق و در دو سطح ساختار نهادی و محلی انجام شده و تحلیل دادهها به روش مقایسهای مداوم استروس و کوربین صورت پذیرفته است. تعداد مصاحبهها در سطح محلی 43، تعداد مفاهیم شکلگرفته 30 و تعداد مقولههای ایجادشده 12 مورد و در سطح ساختار نهادی نیز تعداد مصاحبههای صورتپذیرفته 17، تعداد مفاهیم شکلگرفته 7 و تعداد مقولههای ایجادشده 3 مورد است. در این بررسی بهمنظور قابلفهم کردن نتایج تحقیق برای خواننده و افزایش سطح یکنواختی و همسازی نتایج، در بحث روایی به اندیشهی لینکلن و گوبا و در بحث پایایی به اندیشههای کرک و میلر رجوع گردیده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که با توجه به شرایط زمینهای و مداخلههای غیرتخصصی ساختار نهادی محلی، راهبردهای اتخاذشده توسط ساکنین سکونتگاههای غیررسمی شهر کرمان، از سازمانیافتگی لازم جهت مطالبهگری مؤثر و مشارکت در فرآیندهای منجر به توسعه برخوردار نشده و توسعهی مشارکتی مورد انتظار در راستای دستیابی به توسعهی اجتماعی تحقق نیافته است.
محمدرضا بخشی، محمد رزقی،
دوره 9، شماره 34 - ( 10-1397 )
چکیده
پراکندگی و تقطیع اراضی کشاورزی یکی از چالشهای پیشروی برنامههای توسعهی روستایی است و اجرای سیاست یکپارچهسازی اراضی در سالهای گذشته در اغلب مناطق کشور جهت حل این مسئله همواره با مشکلاتی در زمینهی مشارکت کشاورزان و اجرای موفق طرح مواجه بوده است. هدف این مطالعه، تبیین پیشرانها و پسرانهای مشارکت کشاورزان در اجرای طرح یکپارچهسازی اراضی زراعی در مناطق روستایی شهرستان نهبندان است. جامعهی آماری پژوهش، بهرهبرداران فعال در بخش کشاورزی میباشند که 264 نفر بهعنوان نمونهی آماری با استفاده از فرمول کوکران تعیین و با روش نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای انتخاب و موردمطالعه واقع شدند. جهت جمعآوری اطلاعات از ابزارهای پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده استفاده شد. روایی پرسشنامهی تنظیمشده توسط اساتید دانشگاه و کارشناسان بخش کشاورزی و پایایی آن از طریق پیشآزمون و محاسبهی آلفای کرونباخ برای بخشهای مختلف پرسشنامه در بازهی 72/0 تا 82/0 مورد تأیید قرار گرفت. نتایج نشان داد که 8/39 درصد از پاسخگویان، تمایل کم، 7/11 درصد تمایل متوسط و 6/48 درصد تمایل زیادی نسبت به یکپارچهسازی اراضی دارند. نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین متغیر تمایل به مشارکت در یکپارچهسازی اراضی و متغیرهای سابقهی فعالیت کشاورزی، میزان مالکیت اراضی، تعداد قطعات زراعی، متوسط اندازهی قطعات، سطح زیر کشت، فاصلهی اراضی تا منبع آب، فاصلهی اراضی تا روستا، میزان اعتماد مقابل کشاورزان به یکدیگر، میزان آگاهی پیرامون یکپارچهسازی اراضی و میزان حمایتهای اعتباری دولت از اجرای طرح همبستگی مثبت و معنیداری وجود دارد. بر اساس یافتههای تحلیل عاملی، 75/71 درصد از واریانس کل عوامل بازدارنده و پیشران یکپارچهسازی اراضی را هشت عامل زراعی، اعتباری- حمایتی، سازمانی، اقتصادی، روانشناختی، انگیزشی، آموزشی- ترویجی و قانونی تبیین مینمایند.
علی شهیدی، زهرا زراعتکار، سعیده محمدی گیوشاد،
دوره 11، شماره 43 - ( 1-1400 )
چکیده
با توجه به بالا بودن سهم مصرف آب در بخش کشاورزی، لزوم استفادهی بهینه از منابع آب در این بخش اجتنابناپذیر است؛ لذا هدف از این تحقیق، بررسی راهکارهای آموزشی-ترویجی مدیریت مصرف بهینهی آب برای مقابله با خشکسالی در منطقهی مرزی درح شهرستان سربیشه در سال زراعی 1399-1398 بوده و جامعهی آماری تحقیق، کشاورزان فعال و پیشرو بخش درح شهرستان سربیشه است. در این تحقیق از آمار توصیفی جهت تجزیهوتحلیل اطلاعات استفاده شد. به منظور بررسی تأثیر چهار متغیر اصلی پرسشنامه بر مدیریت مصرف بهینهی آب از مدلیابی معادلات ساختاری استفاده گردید. با بررسی مقدار بار عاملی اثر متغیرهای پرسشنامه بر مدیریت مصرف بهینهی آب نشان داد که در بین این متغیرها، متغیر ترویج در زمینهی مدیریت مصرف بهینهی آب با میانگین 96/3، بیشترین و اثربخشی مشارکت کشاورزان در زمینهی مدیریت مصرف بهینهی آب با میانگین 61/3، کمترین نقش را ایفا میکند. نتایج اولویتبندی متغیرهای تحقیق نشان میدهد از همکاری شمار بیشتری از محققان، مروجان و کارشناسان تخصصی در زمینهی شیوههای مدیریت آب کشاورزی، مشارکت بیشتر کشاورزان در برنامهریزی آب و مدیریت سیلاب در راستای سیراب کردن سفرههای زیرزمینی و تدارک آب برای مصارف کشاورزی و ذخیرهی آب سطحی خروجی از مرز مشترک با افغانستان استفاده گردد.