7 نتیجه برای shayan
سیاوش شایان، فاطمه زهرا هاشمی، هدیه دهستانی،
دوره 5، شماره 20 - ( سال پنجم، شماره بيستم، تابستان 1394 )
چکیده
ژئومورفوتوریسم از جمله رشتههای وابسته جدیدی است که به طبیعت تکیه دارد و با حفظ هویت مکانی آنها به معرفی پدیدههای زمینشناسی و ژئومورفولوژی به گردشگران میپردازد. ژئوتوریسم امروزه در سراسر جهان مخاطبان وسیعی یافتهاست. شهرستان نیشابور به وسعت 8925 کیلومتر مربع در شمالغرب استان خراسان رضوی واقع و در امتداد رشتهکوههای بینالود قرار گرفته است.. در این شهرستان بهدلیل موقعیت جغرافیایی، شرایط توپوگرافی و ژئومورفولوژیکی خاص و آبوهوای مناسب، سایتهای دارای قابلیت گردشگری بسیاری را در خود جای داده است. در این پژوهش سعی شده است تا با روش پرییرا و با تغییراتی دراین روش و اجرای آن، مناطق مستعد گردشگری زمینی شناسایی و با ارزیابی ژئومورفوسایتهای انتخاب شده، در نهایت با اجرای مدل پریرا ژئومورفوسایتهای برتر شناسایی و رتبهبندی شوند. در جمعآوری اطلاعات مورد نیاز برای اجرای این مدل هم از روش اسنادی و هم از مشاهدات میدانی و همچنین تهیه پرسشنامه استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که با توجه به تعدیل مدل پرییرا، آبشار بوژان بالاترین امتیاز و آبشار خرو پایینترین امتیاز را به خود اختصاص دادهاند .نتایج این پژوهش میتواند راهنمایی مناسب برای مدیران و برنامهریزان در جهت شناسایی و برنامهریزی برای جذب گردشگر باشد و همچنین به آنها در محافظت و ایجاد زیر ساختهای مناسب برای ژئومورفوسایتهای منطقه کمک نماید.
زهره صابونجی، جعفر جوان، حمید شایان، امیدعلی خوارزمی،
دوره 5، شماره 20 - ( سال پنجم، شماره بيستم، تابستان 1394 )
چکیده
این پژوهش در پی رمزگشایی از فضامندی پدیدهی جهانی شدن و افشاء مکانیزم کنشهای فضایی متأثر از آن تحت نظام سرمایهداری ـ برمبنای فشردگی فضا و زمان ـ میباشد. پرسش اساسی این است که چگونه و با چه ابزارهایی میتوان فضا را مورد استفاده، سازماندهی، خلق و در سلطه درآورد که با الزامات گردش سرمایه در فضای جهانی شده متناسب باشد؟ کاربست شاکلهی مفهومی و نظری تریالکتیک فضایی لوفور به مثابهی مؤلفههای بنیادین فضا، امکان پاسخ به پرسش مطرح شده را فراهم میآورد. در این پژوهش کنشهای فضایی مادی، بازنمودهای فضایی و فضاهای بازنمود سازههای تشکیل دهندهی محتوا یا کلیت پدیدهی جهانی شدن در نظر گرفته شدهاند. رمزگشایی محتوای فضای جهانی شدن به واقع یافتن تأثیرات فرمهای جغرافیایی فضای محسوس، ساختار سیاسی و ایدئولوژیک فضای معقول و کارکرد اجتماعی فضای زیسته است که در کلیّتی سرمایهدارانه و در پویشی دیالکتیکی در لحظهها یا دقایق جهانی شدن رخ میدهند. به واقع سازههای تشکیل دهندهی دقایق جهانی شدن متأثر از نظام سرمایهداری در فرم خود را به صورت جریآنها، مبادلات، فنآوری و تکنولوژی در ساختار به صورت عقلانیت حاکم بر فضا و در کارکرد در مقام تعریف و تعیین یک وضعیت غالب برای فضای زیسته، نمود مییابند.
حمیده محمودی، مریم قاسمی، حمید شایان،
دوره 5، شماره 20 - ( سال پنجم، شماره بيستم، تابستان 1394 )
چکیده
امروزه گردشگری، با ویژگیهای بارز و منحصر به فرد، به یکی از بزرگترین و پرمنفعتترین صنایع در اقتصاد جهان تبدیل شده و بستری جهت ایجاد تغییرات در فضاهای جغرافیایی فراهم آورده است. گردشگری مذهبی یکی از گونههای گردشگری است که توسعه آن میتواند منجر به افزایش اشتغال و درآمد و رونق اقتصاد در فضاهای مختلف جغرافیایی خصوصاً نواحی روستایی گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات گردشگری مذهبی بر توسعه اقتصادی سکونتگاههای روستایی انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی است. متغیر مستقل «گردشگری مذهبی» است که توسط 11 مؤلفه، کمی شده است و متغیرهای وابسته «درآمد» و «اشتغال» در نواحی روستایی است که به ترتیب با 21 و 10 مؤلفه مورد بررسی قرار گرفتهاند. با توجه به الگوی راپرت در تعیین حوزه نفوذ گردشگاهی کلان شهرها، تعداد 10 روستای دارای بقعه متبرکه در دو شهرستان مشهد و بینالود به عنوان نمونه انتخاب شد. واحد تحلیل در این مطالعه روستا بوده و جامعه آماری از دو گروه : جامعه میزبان شامل 196 نفر روستایی و جامعه میهمان شامل 185 نفر گردشگر تشکیل شده است. جهت تجزیه و تحلیل دادهها در نرم افزار SPSS از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده و همچنین به منظور نمایش توزیع فضایی روستاهای مورد بررسی از نرم افزار GIS استفاده شد. نتایج حاصل از رگرسیون نشان میدهد که گردشگری مذهبی به میزان 0.79 بر درآمد، 0.68 بر اشتغال و در مجموع 0.77 بر اقتصاد سکونتگاههای روستایی مورد بررسی موثر بوده است. در واقع توسعه گردشگری مذهبی در روستاهای دارای بقاع متبرکه در ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و رونق اقتصادی تأثیر مثبتی داشته است. در مجموع گردشگری مذهبی با ویژگیهای ساختاری و کارکردیاش، عاملی مهم جهت احیاء اقتصاد روستاهای دارای این امتیاز و سایر روستاهای مجاور محسوب میشود.
سیاوش شایان، مهران مقصودی، موسی گل علیزاده، امیر کرم، سیده فاطمه نوربخش،
دوره 6، شماره 23 - ( دوره ششم، شماره بيستم و سوم، بهار 1395 )
چکیده
پیچیدگی جهان در تضاد با سادگی قوانین فیزیکی قراردارد. مطالعهی رفتارهای غیرخطی و پویای سیستمها در سالهای اخیر نشان داد که این رفتارها منجر به پیچیدگی و درنهایت آشوب در سیستمهای ژئومورفیک میشوند. مطالعهی این رفتارها، سبب شدهاند تا قوانینی جدید جهت درک هرچه بهتر رفتار این سیستمها یافته شود. یکی از نکات جالب توجه در پیچیدگی این است که بهرغم تصورات پیشین، قوانین ساده میتوانند منجر به بروز رفتارهای بسیار پیچیده شوند و منجر به شناخت عمیقتر عملکرد سیستمها بهویژه سیستمهای ژئومورفولوژیک شود. از همین روست که در حال حاضر اندازهگیری پیچیدگی و راههای کاهش آن در سیستمها و فرآیندهای تصمیمگیری به یکی از مباحث روز تبدیل شده است. درمقالهی حاضر که مبتنی بر مروری سیستماتیک بر ادبیات موضوع به روش کتابخانهای است بران است تاکلیاتی از پیچیدگی و انواع آن ارائه شود و نقش آن رادر طبیعت و سیستمهای تولیدی مورد مطالعه قرار دهد. در این راستا جهت یافتن بهترین روش و رویکرد برای مطالعهی سیستمهای پیچیده و رویارویی علمی با آنها، رویکردهای اثباتگرایی، فرااثباتگرایی و پراگماتیسم موردمطالعه قرار گرفت. درنهایت براساس مطالعات، رویکرد پراگماتیسم مناسبترین رویکرد در مطالعات ژئومورفولوژیک است که در این مطالعه کلاژیسم نامیده شد. کلاژیسم با درهم آمیختن قطعات مجزا، هویتی جدید را برای سیستم پذیرفته و آنرا با نگاهی تلفیقی موردمطالعه قرار میدهد.
زهره صابونچی، جعفر جوان، حمید شایان، امیدعلی خوارزمی،
دوره 7، شماره 27 - ( دوره هفتم، شمارهی بيستم و هفتم، بهار 1396 )
چکیده
این نوشتار تلاش دارد در تحلیل چالشهای توسعهی فضاهای روستایی ایران از شاکلهی نظری تریالکتیک تولید فضای بهره جسته و درنهایت آن را با روش آیندهپژوهی پیوند زند. بهواقع درک فضای روستایی با کاربست شاکله مفهومی تریالکتیک لوفور در سهگانهای از کنشهای فضای مادی، بازنمود فضا و فضاهای بازنمود (بازتابدهندهی فرمهای مکانی، جریانهای بیرونی، کنشهای عقلانی [دانش، قدرت] و تجربیات زیسته) قادر به تجویز و پیشبینی الگوهای نوظهور برای آیندهی روستا خواهد بود. تحلیل مؤلفههای نظریهی تولید فضای لوفور و تأمل بر چگونگی تأثیر و تأثرات آنها در فضای سرزمینی ایران در پس گفتمانهای تاریخی ـ با تأکید بر شهرها ـ بهواقع بیانگر ازیادرفتگی فضاهای روستایی میباشند. اکنون آیندهی فضاهای روستایی ایران بیشتر از پیش با مسائل پیچیده و بغرنج مواجه است. فارغ از گرایشات مسئلهمحور به چالشهای توسعهی روستایی میتوان گفت فضاهای روستایی تحت تأثیر تغییرات عمیق و دگرگونیهای گسترده در بستر زمانی و مکانی سرزمینی ایران، تحولاتی را در ترکیب اجتماعی و فیزیکی ـ فضایی خود تجربه کنند. بیشک دامنه و تأثیر و برد این تحولات منوط به آینده خواهد بود. آیندهای که بهگونهای فزاینده غیرمطمئن، مقاوم در برابر کشف و آشکار شدن و مبهم به نظر میرسد؛ از همین رو روش آیندهپژوهی از میان آیندههای ممکن به جستجوی آیندههای محتمل برمیخیزد تا برای تحقق مطلوب آنها بسترسازی نماید. هرچند در رویکرد آیندهپژوهی روشهای گوناگون میتواند بهکار گرفته شود، اما در این پژوهش از روش سناریونویسی استفاده شده و با بهکار گرفتن آن میتوان سناریوهای واقعگرا و محتملِ آینده توسعهی روستایی را تدوین نمود.
فخری صادقی، حمید شایان، جعفر جوان، حمداله سجاسی قیداری،
دوره 8، شماره 30 - ( دوره هشتم، شمارهی سيام، زمستان 1396 )
چکیده
ﺳﺪ بهعنوان یﮑﯽ از سازههای هیدرولوژیکی، ﺑﺮای ﻣﻨﺎﻃﻖ روﺳﺘﺎیﯽ میتواند ﺳﺒﺐ اشتغالزایی، توسعهی ﻓﻌﺎﻟﯿﺖِ ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزی، توسعهی ﺟﺎده و ﻣﺴﯿﺮﻫﺎی ارﺗﺒﺎﻃﯽ، تنوعبخشی ﺑﻪ اﻗﺘﺼﺎد روﺳﺘﺎیﯽ و ﻏﯿﺮه گردد، اما بااینوجود، مسائل و مشکلات فراوانی را در زمینهی استقرار جمعیت، نوع و کیفیت معیشت و چگونگی بهرهبرداری از منابع طبیعی همچون آبوخاک به ﻧﻮاﺣﯽ روﺳﺘﺎیﯽ تحمیل کرده است. ﺷﻨﺎﺧﺖ و ﺑﺮرﺳﯽ ایﻦ نقش در تشریح روﻧﺪ توسعهی ناﭘﺎیﺪار روﺳﺘﺎیﯽ و ضرورت دگرگونی آن ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ وﺿﻌﯿﺖ غالب روﺳﺘﺎﻫﺎ ﺑﺴﯿﺎر ﻣﻔﯿﺪ است. ﻫﺪف اصلی این مطالعه، بررسی و تحلیل ارتباط احداث سدها با شرایط ناپایداری در روستاهای زیر تأثیر و اراﺋﻪی راﻫﮑﺎرهای ﻣﻨﺎﺳﺐ جهت مدیریت منابع در حوضهی صوفیچای اﺳﺖ. نوع ﺗﺤﻘﻴﻖ با توجه به هدف، کاربردی و بر اساس روش، ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ-تحلیلی است. برای انجام تحلیل روستاهای متأثر از سد، با توجه به تعداد خانوار و فاصله از سد از مجموع 59 روستای حوضه، 44 روستا بهعنوان نمونه انتخاب شدهاند. نمونههای موردمطالعه با استفاده از فرمول کوکران 386 خانوار محاسبه و درنهایت بر اساس نظرات اساتید جهت افزایش میزان اطمینان(حداقل تعداد نمونه برای روستاهای کوچک به 7 نفر افزایش داده شد) نمونه به 433 خانوار ارتقاء یافت. با توجه به آزمون t ی تک نمونهای اثرات سد بر متغیرهای اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیستمحیطی-کالبدی در سطحی ناپایدار ارزیابی شده است. بر اساس نتایج مدل معادلات ساختاری، گویههایی که عامل بیشترین ناپایداری در سه ناحیهی موردمطالعه بودهاند، مشخص شدهاند. همچنین، با توجه به آزمون ناپارامتری کروسکال-والیس، تفاوت تأثیرات میان سه ناحیهی بالادست، میان دست و پاییندست بهویژه به زیان مناطق پاییندست به اثبات رسیده است. درنهایت، بهمنظور تعدیل اثرات منفی سد، اعمال برنامه مدیریت یکپارچه و جامع منابع حوضهی آبخیز صوفیچای پیشنهاد شده است.
محمدرضا دربان آستانه، حمید شایان، علی اکبر عنابستانی، حمداله سجاسی قیداری،
دوره 12، شماره 45 - ( دوره دوازدهم، شماره چهل و پنجم، پاییز 1400 )
چکیده
امروزه نوآوری اهمیت روزافزونی در توسعه و کارآفرینی جهان دارد و عامل مهمی در تولید ثروت و درآمد خصوصاً در کشورهای توسعهیافته محسوب میشود. نوآوری، نیروی محرکهی کارآفرینی و عامل ایجاد اشتغال مولد، بهرهوری منابع انسانی، رفاه اجتماعی و توسعه است. هدف از این پژوهش، تحلیل میزان اثرگذاری عوامل مؤثر بر نوآوری در فرآیند کارآفرینی شهرستان فاروج است تا با شناخت و تقویت عوامل اثرگذار گامی در مسیر توسعهی مناطق روستایی برداشته شود. برای رسیدن به هدف تحقیق، از روش تحقیق ترکیبی (توصیفی-تحلیلی) استفاده شده است. جامعهی آماری، کلیهی کارآفرینان و افراد نمونه و موفق در روستاهای شهرستان است که طی 10 سال بهعنوان باغدار و کشاورز نمونه بودهاند و به تعداد 63 نفر به صورت تمامشماری انتخاب شدهاند. روایی ابزار پژوهش با بهرهگیری از نظرات کارشناسان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (898/0=α) تأیید شد. به منظور تجزیهوتحلیل دادهها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی از نرمافزار spss و متناسب با مقیاس متغیرها از آزمونهای خی دو، فریدمن، همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج آمارهای توصیفی پژوهش مشخص میکنند که شاخص ویژگیهای فردی با آمارهی 3.37 و شاخص فرهنگی و قانونگذاری با آمارهی 3.29 بالاترین میانگین را بهعنوان شاخصهای ساختاری نوآوری روستایی دارد. نتایج آزمون فریدمن به منظور مقایسهی میزان تأثیر و اولویتبندی هر یک از شاخصهای مؤثر در نوآوری نشان میدهد که ویژگیهای فردی (با میانگین رتبهای 5.86) بالاترین اولویت و شاخص خارجی، کمترین اولویت را دارد. با توجه به نتایج همبستگی پیرسون مشخص شد بین شاخصهای فردی، آموزش و پژوهش، اقتصادی و زیرساختی با سطح کارآفرینی آنها رابطهی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج حاصل از تحلیل مسیر شاخص فردی با ضریب تأثیر 0.334 و در مرتبهی بعد شاخص آموزش و پژوهش با ضریب تأثیر 0.238 و شاخص اقتصادی با ضریب تأثیر 0.131 بیشترین تأثیر را بر شکلگیری کارآفرینی روستایی دارند.