3 نتیجه برای fattahi
الهه قاسمی ، دکتر ابراهیم فتاحی، دکتر ام السلمه بابایی،
دوره 4، شماره 13 - ( سال چهارم،شماره سیزدهم،پائیز1392 1392 )
چکیده
یکی از اثرات پدیده تغییر اقلیم، تأثیر بر روانآب حوضه ها میباشد. در این تحقیق تأثیر پدیده تغییر اقلیم بر رژیم روانآب حوضه شهرچای ارومیه در دوره 2039-2010 میلادی (2020s) با در نظر گرفتن عدم قطعیّت مربوط به مدل های AOGCM مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا مقادیر دما و بارش ماهانه پنج مدل AOGCM در دوره پایه 1990-1961 و دوره آتی 2039-2010 میلادی تحت سناریوی انتشار A2، برای منطقه مورد مطالعه تهیه گردید. سپس این مقادیر به وسیله روش کوچک مقیاس کردن مکانی تناسبی و روش کوچک مقیاس کردن زمانی عامل تغییر، برای منطقه مورد مطالعه کوچک مقیاس شدند. نتایج در مجموع نشان داد مدل های AOGCM در تخمین میانگین بلند مدّت دما و بارش ماهانه منطقه با یکدیگر تطابق نداشته که خود بیانگر وجود عدم قطعیّت در خروجی این مدل هاست. بنابراین، بهمنظور مشخص کردن محدوده تغییرات رژیم دما و بارش از رویکرد بیز استفاده گردید. در این راستا در ابتدا توزیعهای احتمالاتی PDF ماهانه دما و بارش منطقه برای دوره 2039-2010 بهوسیله وزندهی مدل های AOGCM با استفاده از روشMean Observed Temperature Precipitation تولید گردید. در ادامه بهمنظور شبیهسازی روانآب روزانه از مدلIHACRES استفاده شد. با معرّفی سری دما و بارش تولید شده به مدل IHACRES، سری روانآب ماهانه برای حوضه در دوره آتی شبیهسازی گردید.
دکتر ابراهیم فتاحی، دکتر شوکت مقیمی، مریم خورشیدی،
دوره 4، شماره 14 - ( سال چهارم،شماره چهاردهم،زمستان 1392 1392 )
چکیده
بخش عظیمی از بارش حوضه های شمال غرب ایران به صورت برف می باشد و در نتیجه آب حاصل از ذوب برف نقش مهمی را در ایجاد روانابهای سطحی و تغذیه آبهای زیرزمینی دارد. پوشش برف معرف میزان آب ذخیره شده در حوضه های کوهستانی می باشد، بنابراین پایش مکانی و زمانی سطح پوشیده شده از برف، اهمیت بسیار زیادی دارد. هدف این تحقیق، مطالعه تغییرات احتمالی سطح پوشش برف درشمالغرب ایران می باشد، در تحقیق حاضر سطح پوشش برف منطقه مورد مطالعه، با استفاده از تصاویر ماهواره NOAA سنجندهAVHRR استخراج شد. تصاویر سنجنده AVHRRدر محیط نرم افزار ERDAS به صورت مرحلهای پردازش و لایه های ابر، برف و زمین از هم جدا شد. سپس پیکسلهای لایه برف استخراج و سریهای نقشه پوشش برف دوره سرد سال ( نوامبر- مارس) برای دوره آماری 2008-1988 با فواصل زمانی پانزده روزه بدست آمد. به منظور بررسی روند تغییرات سطح پوشش برف آزمون ناپارامتریک من- کندال بر روی سریهای بدست آمده (100 نقشه سطح پوشش برف) انجام شد، ونتایج تحت عنوان u(t) وu'(t) آماره من- کندال ارائه گردید. نتایج مطالعه حاضر، روند معنی داری را برای سطح پوشش برف در منطقه را تائید نمی کند، از نتایج این تحقیق می توان به عنوان سناریو برای مدیریت منابع آب در منطقه استفاده کرد.
سیدسعید سجادیان، محمدهادی فتاحی،
دوره 10، شماره 39 - ( دوره دهم، شماره سی و نهم، بهار 1399 )
چکیده
در این پژوهش، به منظور بررسی تأثیر بازههای کوتاهمدت و بلندمدت دادههای مشاهداتی بر کیفیت پیشبینی پارامترهای اقلیمی، با نرمافزار ریزمقیاسنمایی LARS-WG6 برای مدل EC-EARTH و سناریوی خوشبینانه RCP4.5 و سناریوی بدبینانه RCP8.5 و مدل HadGEM2-ES با سناریوی خوشبینانه RCP2.6 و سناریوی متوسط RCP4.5 و سناریوی بدبینانه RCP8.5 برای سه دورهی 20 سالهی آینده (2021-2040، 2041-2060، 2061-2080) پیشبینی صورت گرفت. سه دورهی آماری روزانه ایستگاه سینوپتیک سد درودزن شامل دورهی 30 ساله (2017-1988)، دورهی 20 ساله (2017-1998) و دورهی 18 ساله (2005-1988) استفاده شد که دورهی 18 ساله به وسیلهی بررسی روند دورهی 30 ساله و آنالیز فراکتال دادهها تعیین گردید که شامل الگوی کامل تکرار رویدادهای اقلیمی بارش، دمای حداقل و حداکثر بود. توانمندی مدل در شبیهسازی با توجه به دورهی پایه و مقادیر تولیدشده، سنجیده شد و توسط آزمونهای آماری MAD، MSE، RMSE بررسی گردید. تحلیل نتایج بهدستآمده به روشنی بیانگر تأثیر تغییر مقیاس زمانی بر دقت پیشبینیهای صورت گرفته بود؛ بهطوریکه دورهی زمانی 20 ساله کمترین خطا را بهویژه برای پارامتر بارش از خود نشان داد. به صورت کلی مشخص شد که مدل با دقت بسیار مناسب دمای حداقل و حداکثر را پیشبینی کرده و پیشبینی بارش با دقت کمتری همراه بوده است. پیشبینی مدلها تحت سناریوهای مختلف و بازههای زمانی متفاوت، افزایش دمای حداقل و حداکثر را نشان داد. همچنین طبق پیشبینیها ضمن افزایش میانگین سالیانهی بارش در سالهای آتی، الگوی بارش دستخوش تغییر خواهد شد؛ بهطوریکه در ماه آوریل، ژانویه و دسامبر افزایش بارش را شاهد خواهیم بود و از میزان بارش در ماه فوریه، کاسته خواهد شد.