3 نتیجه برای Mirabbasi Najafabadi
حدیثه خدابخشی سورشجانی، رسول میرعباسی نجف آبادی، محمد علی نصر اصفهانی، رضا زمانی،
دوره 7، شماره 25 - ( دوره هفتم، شماره بيستم و پنجم، پاييز 1395 )
چکیده
مطالعهی حاضر، به بررسی اثرات تغییر اقلیم بر رواناب در حوضهی رود زرد واقع در استان خوزستان پرداخته است. در این مطالعه، از ترکیب 14 مدل گردش عمومی تحت دو سناریوی انتشار A2 و B1 برای شبیهسازی متغیرهای اقلیمی در دورهی آتی (2054-2025) نسبت به دورهی پایه (2000-1971) استفاده شده است. از یک رویکرد وزنی میانگین دما و بارش مشاهدهای برای ترکیب مدلهای GCM استفاده گردید، همچنین روش ترکیبی، عامل تغییر (CF) و مدل LARS_WG برای ریزمقیاسنمایی دادهها و مدل هیدرولوژیکی- توزیعی WetSpa برای شبیهسازی فرآیند بارش- رواناب در شرایط پایه (1997-1991) و آتی (2054-2025) بهکار گرفته شده است. نتایج، نشاندهندهی عملکرد قابلقبول مدل WetSpa در شبیهسازی فرایند بارش- رواناب است. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر دما و بارندگی سالانه در دورهی آتی حاکی از انتظار افزایش دما و کاهش بارندگی به میزان 51/1 (3/1) درجهی سانتیگراد و 17/7 (62/4) درصد به ترتیب تحت حالت متوسط سناریوی انتشار A2 (B1) است؛ علاوه بر این، نتایج حاصل از بررسی اثرات تغییر اقلیم بر رواناب، حاکی از کاهش رواناب سالانه به میزان 53/14 (36/12) درصد تحت حالت متوسط سناریوی انتشار A2 (B1) است. این نتایج با تغییرات افزایشی دما و کاهشی بارش تطابق دارد. نتایج این مطالعه میتواند در مدیریت منابع آب حوضهی رود زرد و تخصیص بهینه از سد جره که در خروجی حوضه قرار دارد، مورد استفاده قرار گیرد.
فرزانه اسدی آقبلاغی، رسول میرعباسی نجف آبادی، محمدعلی نصر اصفهانی، احمدرضا قاسمی دستگردی،
دوره 8، شماره 29 - ( دوره هشتم، شمارهی بيست و نهم، پاييز 1396 )
چکیده
خشکسالی پدیدهای اقلیمی است که بهکندی شروع شده و دارای طبیعت پنهانی است. مدتزمان وقوع آن طولانی و خسارتهای ناشی از آن در بخشهای مختلف بهصورت تدریجی ظاهر میشود؛ بنابراین، ارزیابی و بررسی خشکسالی در برنامهریزی و اجرای طرحهای مقابله با آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در سالهای اخیر، استفاده از شاخصهای خشکسالی ترکیبی متفاوتی موردتوجه محققین قرار گرفته است. در این مطالعه، خشکسالیهای دشت شهرکرد واقع در استان چهارمحال و بختیاری در یک دورهی آماری 31 ساله (1394-1364) با استفاده از یک شاخص خشکسالی ترکیبی (CDI) جدید که حاصل ترکیب سه مؤلفهی شاخص خشکسالی منبع آب زیرزمینی (GRI)، شاخص بارش استانداردشدهی اصلاحی (SPImod) و تبخیر-تعرق پتانسیل (ETP) است، موردبررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از شاخص GRI نشان میدهند که در ابتدای دورهی آماری (1364) تا اواسط 1378، بلندترین دورهی ترسالی به وقوع پیوسته و تا سال 1378 وضعیت آبخوان شهرکرد مناسب بوده است، ولی از آذرماه 1387 طولانیترین دورهی خشکسالی شروع و تا انتهای دورهی آماری (1394) ادامه یافته است. نتایج حاصل از بررسی خشکسالی آب زیرزمینی با شاخص GRI نشاندهندهی افزایش خشکسالی آبهای زیرزمینی در سالهای اخیر است که دلیل اصلی آن، افزایش میزان برداشت از سفره به دلیل توسعهی کشاورزی میباشد. نتایج حاصل از شاخص CDI نشان میدهد بهطورکلی دشت شهرکرد در فاصله زمانی سالهای 1364 تا 1378 با ترسالیهایی مواجه بوده، ولی از سال 1387 تا انتهای دورهی آماری موردمطالعه (1394) دچار خشکسالیهای پیدرپی و شدیدی شده است. ازآنجاییکه شاخص مزبور خشکسالیهای هواشناختی و آب زیرزمینی را بهطور همزمان در محدودهی موردمطالعه موردبررسی قرار میدهد، میتواند اطلاعات مفیدی در اختیار مدیران و برنامه ریزان منابع آب این دشت قرار دهد.
ذبیحاله خانی تملیه، حسین رضایی، رسول میرعباسی نجفآبادی،
دوره 11، شماره 44 - ( دوره یازدهم، شماره چهل و چهارم، تابستان 1400 )
چکیده
خشکسالیها پدیدههای حدی هستند که بر اساس خصوصیات تداوم در زمان و با توجه به اثرات مکانی آنها توصیف میشوند و میتوانند در هر وضعیت اقلیمی رخ دهند. شناخت و رفتار خشکسالیها که ارتباط تنگاتنگ و بیواسطهای با مدیریت منابع آب دارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف اصلی این مطالعه، ارزیابی ریسک خشکسالی با استفاده از توابع مفصل، در تحلیل دومتغیره پدیدهی خشکسالی در شرق کشور است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از شاخص بارش استانداردشدهی اصلاحی (SPImod) خصوصیات خشکسالی شامل شدت و مدت استخراج گردید. در ادامه جهت ارزیابی ریسک خشکسالی و تحلیل دومتغیرهی آن، عملکرد 9 تابع مفصل کلایتون، علی-میخائیل-حق، فارلی-گامبل-مورگنسترن، فرانک، گامبل، گامبل-هوگارد، پلاکت، فیلیپ-گامبل و جوئی برازش بر دادههای شدت و مدت خشکسالی مورد آزمون قرار گرفت. جهت تشخیص تابع مفصل برتر از معیارهای آکائیکه، حداکثر درستنمایی و ضریب نش-ساتکلیف استفاده گردید. نتایج نشان داد که توابع توزیع گاما و نمایی بهعنوان توابع توزیع حاشیهای برتر به ترتیب برای متغیرهای شدت و مدت خشکسالی شناسایی شدند و ضریب نش-ساتکلیف در محدودهی 76/0 تا 99/0، میانگین مربعات خطا در محدودهی 007/0 تا 034/0، جهت تعیین تابع مفصل برتر به دست آمد که تابع مفصل جوئی تابع برتر برای ایجاد توزیع دومتغیره در منطقهی موردمطالعه شناخته شد. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی ریسک خشکسالی با استفاده از دورهی بازگشت توأم نشان داد که بیشترین خطر ریسک مربوط به ایستگاههای بجنورد، سبزوار، تربت حیدریه و مشهد است؛ بهطوریکه در ایستگاه سبزوار حدود 53 درصد از کل ماهها در طی دورهی آماری خشک بوده است و برای ایستگاه بجنورد حدود 55 درصد است. نتایج حاصل از تحلیل ریسک بر مبنای دورهی بازگشت و توابع مفصل میتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار برنامهریزان منابع آب، مسائل زیستمحیطی، کشاورزان قرار دهد.