Rahimipour Anaraki M R, Mohammadi A, Rafieian M, Arjmandi R, Karimi S. Evaluation of Virtual Water and Water Footprint of Crop Production (Case study: Qaleganj County). Arid Regions Geographic Studies. 2020; 11 (41) :77-92
URL:
http://journals.hsu.ac.ir/jarhs/article-1-1575-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ، ali.mohammadi@srbiau.ac.ir
چکیده: (2778 مشاهده)
در راستای استفادهی بهینه از منابع موجود آب، بررسی راهکارهای استفادهی بهینهی آب از طریق بازنگری در تخصیص منابع آب و مدیریت آن، امری ضروری است. ازآنجاکه میزان آب مصرفی پایه و ردپای آب هر محصول در هر منطقه تحت تأثیر اقلیم، عملیات کشاورزی و راندمان آبیاری متغیر است؛ توسعهی روشهای مدیریتی کارآمد که بتوان با آن، مقدار آب واقعی مصرفی را محاسبه کرد، امری ضروری است. هدف از این مطالعه، ارزیابی آب مجازی و ردپای آب محصولات کشاورزی در شهرستان قلعهگنج طی سالهای 1390 تا 1395 در جهت بهره-برداری بهینه از منابع آبی موجود در این شهرستان است. با استفاده از سطح زیر کشت و میزان تولید، عملکرد هر محصول محاسبه شده و سپس با توجه به روابط ارائهشده میزان آب مجازی، آب مجازی آبی و سبز، ردپای آب و شاخص بهرهوری آب در محصولات موردبررسی به تفکیک محاسبه شده است. بنا بر بررسیهای انجامشده، بیشترین سطح زیر کشت در شهرستان قلعهگنج در این بازهی زمانی، مربوط به غلات و نخیلات است که درمجموع، بیش از نیمی از سطح 48000 هکتاری زمینهای زیر کشت و بیش از 60 درصد مجموع ردپای آب را شامل میشود، اما عملکرد آنها پایین است. در مقابل، محصولاتی نظیر ذرت علوفهای، پیاز و خربزه درمجموع 5/38 درصد از عملکرد محصولات کشاورزی شهرستان را به خود اختصاص میدهند و بیشترین مقدار بهرهوری آب را دربر دارند. در این مقاله، روند تغییرات ردپای آب در مقابل تولید و سطح زیر کشت کلی محصولات بررسی شده و به نظر میرسد با ارائهی خدمات تخصصی به منظور تشویق کشاورزان در استفاده از روشهای آبیاری نوین و جایگزینی محصولات آب با محصولات دارای بهرهوری بیشتر، ردپای کلی آب در شهرستان را بتوان کاهش داد. در پیشنهاد الگوهای کشت جایگزین باید به اثرات اقتصادی، نیاز بازار و قابلیت اراضی نیز توجه نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
کشاورزی و منابع طبیعی دریافت: 1398/12/26 | پذیرش: 1399/10/7 | انتشار: 1399/11/29