silakhori E, ownegh M, soleimani sardo M. Assessment of Risk and Hazard desertification using Topsis-GIS method (Case Study: Bashtin, Sabzevar, Razavi province). Arid Regions Geographic Studies. 2019; 9 (35) :44-59
URL:
http://journals.hsu.ac.ir/jarhs/article-1-1493-fa.html
سیلاخوری اسماعیل، اونق مجید، سلیمانی ساردو مجتبی. ارزیابی خطر و ریسک بیابانزایی با استفاده از روش TOPSIS-GIS (مطالعهی موردی: منطقهی باشتین سبزوار-خراسان رضوی). مطالعات جغرافیایی مناطق خشک. 1398; 9 (35) :59-44
URL: http://journals.hsu.ac.ir/jarhs/article-1-1493-fa.html
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، esmaeil.silakhori@gmail.com
چکیده: (8849 مشاهده)
تغییر اقلیم، بیابانزایی و کمبود آب شیرین، سه چالش اصلی میباشند که بشر در قرن 21 با آنها مواجه است. بهمنظور ارزیابی خطر و ریسک بیابانزایی در منطقهی باشتین سبزوار از روش TOPSIS، فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. بدین منظور شش شاخص مؤثر در بیابانزایی شامل زمینشناسی، خشکی، بارندگی سالانه، شوری خاک، بافت خاک و درصد پوشش گیاهی بر اساس مدل IMDPA طبقهبندی و نقشهبندی شدند. سپس وزن شاخصها با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) تعیین گردیدند. بهمنظور تلفیق شاخص استانداردشدهی وزنی و محاسبهی خطر بیابانزایی از تکنیک TOPSIS و عملگرهای Fuzzy در محیط نرمافزار GIS استفاده شد. پس از به دست آمدن نقشهی خطر بیابانزایی(H)، نقشهی عناصر در معرض خطر(E) و آسیبپذیری آنها(V) در سطح هر پیکسل و بهطور رستری تهیه و درنهایت نقشهی ریسک بیابانزایی برای منطقهی فوق به دست آمد. نتایج نشان داد که شوری آبوخاک مؤثرترین شاخصها در بیابانزایی میباشند. کلاسهای بحرانی خطر بیابانزایی(IV و V) حدود 50 درصد منطقه را پوشش دادهاند. این مناطق بیشتر اطراف کال شور سبزوار و جنوب اراضی کشاورزی این شهر را دربر میگیرد. بیشترین سطح منطقه(68/56 درصد) را کلاس ریسک II به خود اختصاص داد. توزیع فضایی کلاس ریسک V در غرب شهرستان سبزوار و در امتداد جادهی سبزوار–تهران است که میتواند اولویت اجرای برنامههای مهار بیابانزایی قرار گیرد. نقشهی مذکور میتواند برای تمهیدات مدیریتی در راستای مهار تخریب سرزمین و مدیریت آن مورداستفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیریت مناطق بیابانی دریافت: 1397/11/15 | پذیرش: 1398/2/12 | انتشار: 1398/7/30